Simmo Saar: Pole õige valgustada erakinnistuid linna kulul

Simmo Saar
, Pärnu abilinnapea (Keskerakond)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu abilinnapea Simmo Saar.
Pärnu abilinnapea Simmo Saar. Foto: Ants Liigus

Käesoleva aasta mais saatis linnavalitsuse majandusosakond kirja KÜ Rõugu 30 nimel, paludes juuni lõpuni kaaluda kinnistusisese valgustuse suhtes väljapakutud nelja lahendust. Soovitasime rajada oma kinnistule nüüdisaegsed valgustusliinid; kokkuleppel majandusosakonnaga jätta olemasolevad postid ja valgustid alles ning viia need üle elektritoitele oma majast (kinnistusisene valgustusvõrk antakse elamule üle); kokkuleppel majandusosakonnaga jäetakse valgustusliinid alles, kuid sõlmitakse vastav leping.


Teisiti öeldes, liinid jäävad ja linnavalitsuse majandusosakonna ja ühistu/nõukogu/valdaja vahel sõlmitakse leping, mille järgi majandusosakond jätkab liinide hooldamist ja korrashoidu ning esitab kord kvartalis korteriühistule arve hooldekulude ja kinnistu valgustamiseks kulutatud elektrienergia eest tasumiseks. Viimaseks: kinnistu ala jääb edaspidi valgustamata.



Vastust ei ole majandusosakonnale siiani laekunud. Protsessi kiirendamiseks otsustati kinnistu valgustus linna võrgust lahti ühendada. Pärast lahtiühendamist selgus aga, et kiri ei ole õige inimeste kätte jõudnud. Siinkohal palub linnavalitsus Rõugu 30 elanikelt vabandust kommunikatsioonihäire ja selle tõttu tekkinud segaduse pärast.



Koopia kaduma läinud kirjast saadeti pärast seda maja haldajale ISS Eesti ASi Pärnu esinduselegi. Palusime nende abi Rõugu 30 kinnistu edasise valgustamise suhtes otsusele jõudmisel.



Selle nädala esmaspäevast on tänavavalgustuse hooldefirma AS ELWO elektritoite kinnistul ajutiselt taastanud. Loodame, et Rõugu 30 elanikud koos ISS Eesti ASiga jõuavad kinnistu valgustamise suhtes üksmeelsele otsusele.



Linnale kuuluvaid tänavaalasid (Mai elurajoonis Mai tänavalt mere poole kulgevad) linn valgustab. On mõni korteriühistu kinnistugi, mida läbivad tänavavalgustuse õhuliinid, kuid nende ümberehitamiseks linnal praegu kahjuks raha ei ole.



Pärnu linnas on mitu piirkonda, kus nõukogude aja pärandina on tänini alles korterelamute vahele rajatud linnale kuuluvad tänavavalgustuse õhuliinid. Või on elamute ümbruse valgustus ühendatud eraldi tänavavalgustuse toitele. Rõugu 30 kinnistul asuv valgustusliin kuue posti ja valgustitega saab elektritoite Rõugu ja Turu tänava nurgal tänavavalgustuse postilt ning erakinnistu valgustamise eest on aastaid tasunud linn.



Kuigi ülaltoodu puhul on tegu väga kahetsusväärse juhtumiga, on tänavavalgustus siiski mõeldud linna teede, tänavate, parkide ning muude üldkasutatavate alade valgustamiseks.



Erakinnistute valgustamist ja nende valgustusliinide hooldamist linnaeelarvest, pidades silmas avalikku huvi, ei saa õigeks pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles