Ago Anderson pälvis Helmi Tohvelmani preemia

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endla teatri näitleja Ago Anderson demonstreerib uljaid tantsusamme lavastuses “Ballettmeister” Erik/Haraldi rollis.
Endla teatri näitleja Ago Anderson demonstreerib uljaid tantsusamme lavastuses “Ballettmeister” Erik/Haraldi rollis. Foto: Ants Liigus

Eile sai Pärnu Endla teatri näitleja Ago Anderson kätte Helmi Tohvelmani auhinna – Tõnu Tormise foto Tohvelmanist ja 13 000 krooni.


Preemia anti üle legendaarse tantsupedagoogi ja ballettmeistri 109. sünniaastapäeval, 13. oktoobril tema kodukohas Väätsa põhikoolis.



Anderson pälvis tunnustuse kui liikumatult ja liikudes tragikoomiline, südamlik, eheda ja kerge kehakeelega näitleja. Oma kehakeelt demonstreerib ta näiteks Endla lavastuses “Ballettmeister”.



“Otseselt mingit treeningut ma ei tee ja enamikus lavastustes piirdub liikumine tavalise laval tegutsemisega,” kommenteeris Anderson. “Erandiks on muidugi “Ballettmeister”, selle lavastusega olen kümme kilo alla võtnud. Aga arvatavasti ei anta seda preemiat ainult kenade tantsusammude eest.”



Anderson meenutas, et hea liikumiskooli andis lavakunstikateeder, kus noori treenisid Inge Põder, Mait Agu ja Laine Mägi, samuti õpetati tudengitele džuudot, akrobaatikat, seltskonnatantsu. Õpetajaks peab Anderson oma õdegi, kes kooliajal sundis teda kui nooremat venda polkat tantsima.



Helmi Tohvelmani auhinda annab Eesti teatriliit välja 2000. aastast loominguliselt silmapaistvale näitlejale, kelle plastiline või psühhofüüsiline liikumine väärib tunnustust, või liikumisjuhile, kelle ühe või mitme lavastuse liikumisseade on väärt esiletõstmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles