Pärnu uus võimuliit otsib kärpekohti

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kivimägi valimisliit peab koalitsiooniläbirääkimisi Reformierakonna, IRLi ja sotsidega. Pildil sotsiaaldemokraatliku erakonna esindajad.
Toomas Kivimägi valimisliit peab koalitsiooniläbirääkimisi Reformierakonna, IRLi ja sotsidega. Pildil sotsiaaldemokraatliku erakonna esindajad. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Terve tänase tööpäeva Toomas Kivimägi kabinetis läbirääkimisi pidanud Pärnu uus võimuliit otsis kärpekohti, millega linna järgmise aasta eelarve tasakaalu saada, ametikohtade osas kuulati üksnes soove.


“Minu ettepanek oli keskenduda tasakaalus 2010. aasta eelarvele,” ütles valimised ülivõimsalt võitnud Toomas Kivimägi. “Me ei distantseeru valimislubadustest, aga me ei saa täna teha otsuseid, mis kulusid suurendaksid ja tulusid vähendaksid.”



Ametnike sissetulek väheneb


Kivimägi kabinetis käinud Reformierakonna, IRLi ja sotside esindajad otsisid võimalusi oma valimislubaduste realiseerimiseks, pakkusid kärpekohti ja rääkisid oma ametikohtade soovidest. Otsustati panna kokku kõigi nelja osalise esindajatest koosnev komisjon, mis täna eelarvenumbreid analüüsiks, et homme uuesti kokku saades oleks teada iga valimislubaduse maksumus.



Kivimägi jutu järgi seab uus võimuliit eesmärgiks vähendada viiendiku võrra valitsemiskulusid. “See tähendab ka näiteks ametiautosid, mitte üksnes palku,” täpsustas Kivimägi valimisliidu kolmas number Romek Kosenkranius.



Vastates küsimusele, mis linnavalitsuse töötajaid ees ootab, vastas Kivimägi, et kindlasti kaob 13. palk. “See tähendab kõigi jaoks 7,6 protsendi suurust solidaarset kärbet,” arvestas Kivimägi. Edasi lähtutakse põhimõttest, et pigem vähendatakse inimesi kui palka.



Linnavalitsuse allasutuste palk ja majanduskulu väheneb Kivimägi sõnul vahemikus 0–20 protsenti. “Mõnel ei vähene üldse, mõnel 20 protsenti. Siin on vaja asjad põhjalikult läbi kaaluda, sest osa inimesi on miinimumpalga peal,” lausus ta.



Üks kärpekohti on volikogu kantselei, mis kaotatakse. “Raekojas hakkavad toimuma ainult volikogu istungid, komisjonide istungid ja volikogu esimehe kabinet on linnavalitsuse majas,” jutustas Kivimägi.



Ametikohtades kuulati üksnes soove


Kõik võimuläbirääkijad olid Kivimägi sõnade järgi päri põhimõttega, et täiskohaga volikogu esimeest pole mõtet üleval pidada ja tema võimalik hüvitis on 10 000 – 15 000 krooni.



Volikogu esimehe kohta soovivad IRLi esindaja Peeter Prisk ja Reformierakond. Prisk ütles selle ise välja, Reformierakonna kandidaati Väino Hallikimäge pole ametlikult nimetatud, kuid seda võib ütluste põhjal eeldada.



“Volikogu esimehe kandidaate on rohkem kui üks. Ei, sotsid pole seda kohta küsinud. Meil endal ei ole väga tugevat ambitsiooni, aga me pole ka “ei” öelnud,” rääkis Kivimägi küsimustele vastates.



Reformierakonna kolmest volikogu kandidaadist pääses volikogusse ainult Hallikmägi.



Abilinnapeade osas on Kivimägi valimisliit teinud ettepaneku, et neid oleks endiselt kolm. “Meie soovime linnapea ja üht abilinnapea kohta,” lausus Kivimägi, soovimata abilinnapea kandidaati nimeliselt nimetada. Teised on selleks pidanud Kosenkraniust.



IRLi esinumber Annely Akkermann sõnas, et erakonna abilinnapea kandidaat on tema. Akkermanni jutu järgi sobiks talle kõige rohkem rahanduse valdkond, aga ta ei ole selles kinni.



“Enda puhul välistan planeerimise,” sõnas Akkermann.



Seni on rahandus olnud linnapea juhtida, kuid rahanduse ja majanduse abilinnapea ameti võib liita.



Esimesel istungil linnapead ei valita

Reformierakonna liider Jane Mets ütles, et nemad soovivad üht abilinnapea kohta. Kellele, ei tahtnud praegune hariduse, kultuuri ja sotsiaalvaldkonna abilinnapea öelda.



Kaks kohta volikogus saanud sotside esinumber Epp Klooster tunnistas, et neil ei ole erilisi pretensioone. Sotsid tegid võimuläbirääkimistel mitu ettepanekut, mille partnerid Kloostri hinnangul hästi vastu võtsid.



“Meie soov on teha nelikliit, see soov sai täna kindlust juurde,” lausus Kivimägi õhtul pärast läbirääkimiste lõpetamist.



Pärnu linnavolikogu koguneb endale esimeest valima tõenäoliselt järgmise nädala neljapäeval. Sel istungil ei pruugita veel valida linnapead ja kinnitada linnavalitsuse koosseisu, sest samal päeval arutab riigikogu seadusemuudatusi, mis lubavad Kivimägil linnapea kohal töötada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles