Rahvaliit arutab liitumist Keskerakonnaga

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvaliidu juhatus arutab täna Keskerakonna eile tehtud liitumisettepanekut, kuid suure tõenäosusega laidetakse see maha.


Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare sõnul tegi keskpartei eile Rahvaliidule ettepaneku erakondade ühinemiseks.



"Me teeme Rahvaliidu juhatusele ettepaneku alustada ametlikke kõnelusi Rahvaliidu liitumiseks Keskerakonnaga," ütles Savisaar eile Postimehele. "Meie jõudude mobiliseerimine võiks olla kasulik nii nendele inimestele, kes toetavad Keskerakonda, kui ka nendele 4900-le või 4600-le, kes hääletasid Rahvaliidu poolt siin Tallinnas."



Savisaare teatel on kahe partei positsioonides palju ühist.



Ei usu ühinemist


Rahvaliidu aseesimees Jaanus Männik välistas eile erakonna ühinemise keskparteiga, sest Rahvaliit on selleks liialt rahvuslik ja demokraatlik.



"Keskerakond sai hea tulemuse ja nüüd on neil igasuguseid ulmelisi ideid, kuid seda pole meie erakonnas kunagi arutatud ning see ei ole ka idee, mida meie liikmed võiksid arutada," lausus Männik Keskerakonna tehtud ühinemisettepaneku kohta.



Männik lisas, et kui Keskerakonna ettepanek täna kogunevas Rahvaliidu juhatuses peaks arutamisele tulema, siis hääletatakse see tõenäoliselt üksmeelselt maha.



"Me oleme ühelt poolt küllaltki rahvuslikel positsioonidel ja teiselt poolt oleme läbinisti demokraatlik erakond, mitte juhierakond," sõnas Männik.



Männik tunnistas samas, et Rahvaliidu sees on käinud ja on käimas arutelusid võimalikest liitumistest teiste parteidega, kuid mitte liitumisest Keskerakonnaga.



Enim on poliitkuluaaridest läbi käinud see, et paljud Rahvaliidu juhtpoliitikud ning eelkõige partei kogenumad tegijad tunnevad sümpaatiat sotside vastu.



Rahvaliidu juhatuse ja volikogu liige Tiit Tammsaar väljendas BNSile ettevaatlikkust Keskerakonna liitumisettepaneku osas ja tunnistas, et Rahvaliit on kaalunud pigem liitumist sotsiaaldemokraatidega.



"Ma olen ka varem öelnud, et tugeva vasaktsentristliku keskjõu tekkimine Eestis oleks tervitatav," ütles Tammsaar. "Mina kalduksin aga selle poole, et pigem võiksime sotsidega edasi minna. Keskerakonna ettepanek on uus ja huvitav."



Rahvaliidu esimehe Karel Rüütli sõnade järgi ei ole Keskerakonna ja Rahvaliidu võimaliku ühinemise üksikasju arutatud.



"Üksikasjad tulevad arutlusele siis, kui on moodustatud kõnelusteks ametlikud delegatsioonid, kel on selleks volitused," ütles Rüütli eile pärast kohtumist Keskerakonna aseesimehe Kadri Simsoniga.



Erakonnad on sarnased


Rüütli ei soovinud ennustada, millal Rahvaliit kõnelusdelegatsiooni võib luua, öeldes vaid, et läbirääkimiste alustamist peab esmalt arutama neljapäeva õhtul kogunev Rahvaliidu juhatus.



Politoloog Rein Toomla arvates tasub Rahvaliidul Keskerakonna liitumisettepanekut tõsiselt kaaluda, kuid otsustamiseks on aega järgmiste riigikogu valimisteni ehk vähemalt aasta.



Toomla rääkis intervjuus ERRi uudisteportaalile, et Rahvaliidu ühinemisest mõne teise erakonnaga on räägitud peaaegu kolm aastat ja sellele andis hoogu juurde Rahvaliidu võrdlemisi kehv tulemus eelmistel riigikogu valimistel.



Toomla arvates on erakonnad lähedased ka poliitiliselt ja teinud väga tõsist koostööd nii kahel viimasel presidendivalimistel kui valitsuse tasandil koalitsioonides.



Toomla sõnade kohaselt on Tartu ülikooli korraldatud küsitlused näidanud, et Rahvaliidu ja Keskerakonna toetajate vahel on tugev tõmme, ning seetõttu arvas ta, et liitumine ei tekitaks kummagi poole toetajate seas mingit tormilainet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles