Pärnu uus võimuliit koostab eelarvet

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle laua taga otsustati osa inimeste töökoht ja sotsiaaltoetused.
Selle laua taga otsustati osa inimeste töökoht ja sotsiaaltoetused. Foto: Ants Liigus

Pärnu võimuläbirääkimistel keskenduti linna järgmise aasta eelarve tasakaalu viimisele, koalitsioonileppe koostamise ja ametikohtade jagamiseni polnud täna pärastlõunaks veel jõutud.


“Tegelesime ainult 2010. aasta eelarvega. Alustasime 150 miljoni krooni suuruse miinusega, millest on praeguseks miinus kolmkümmend-nelikümmend jäänud,” andis tulevane linnapea Toomas Kivimägi enda valimisliidu, Reformierakonna, IRLi ja sotside vahel peetavatest kõnelustest ülevaate.

Igaüks 500 krooni ei saa

Läbirääkijad on otsustanud, et järgmisel aastal igale Pärnu pensionärile hinnatõusu kompensatsiooniks 500 krooni ei anta. Tehakse fond, kust saavad abi need, kes seda vajavad, mitte kõik pensionärid.

Endiselt on jõus Reformierakonna varem ellu viidud lubadus hoida Pärnu haridustöötajate palgad riigiga samas tempos. “See oleks küll viimane, mis kärpekohana arutlusele tuleb,” lausus sotside liider Epp Klooster.

Linnavalitsuse töötajatelt võetakse 13. palk ja koondatakse ligi 15 inimest. “Rohkem kui 13. palga võrra me palku vähendada ei kavatse, vaid eelistame koondamist,” selgitas Kivimägi.

Munitsipaalpolitsei likvideeritakse, piletikontrolörid ja heakorra kontrollijad hakkavad tööle majandusosakonna all. Volikogu kantselei muudetakse linnavalitsuse kantselei osaks.

Linnavalitsuse allasutustel vähendatakse kümnendiku võrra majanduskulusid. Küsimusele, kas allasutuste töötajatel vähendatakse palka, vastas Kivimägi: “Ei saa öelda, et palk väheneks.”

Parkimine muutub 2011. aastast

Uutest maksudest või seniste maksumäärade tõstmisest pole kärpekohti otsides juttu olnud. Tasulise parkimise süsteem jääb järgmisel aastal endiseks, küll on kõneks olnud võimalus pikendada praegu pooletunnist tasuta parkimise aega.

“Oleme arutanud ideed, et alates 2011. aasta 1. jaanuarist võiks Pärnus olla parkimine tasuline ainult juunist augustini nii rannas kui kesklinnas ning ülejäänud ajal saaks tasuta parkida. See tähendaks näiteks Kuninga tänavale märke, et parkida tohib ainult üks või kaks tundi järjest,” rääkis Kivimägi.

Kivimägi rõhutas, et tasulise parkimise muutmine on esialgu üksnes kavatsus ja vajab veel lepingute ülevaatamist.

Olukorras, kus linnas on suur tööpuudus ning linnavalitsuse ranna ja parkide hooldamise lepingud hakkavad lõppema, on kõne all olnud mõte uusi konkursse mitte teha ja puhastustöid ise korraldada. “Siin saaks linn natuke tööd pakkuda. Luud, labidas ja reha peavad taas ausse tõusma,” ütles Kivimägi.

Homme kohtub Kivimägi valimisliit uute võimuliidupartneritega eraldi, esmaspäeval kogunetakse taas ühiselt. Järgmise aasta eelarvekärbete kõrval tulevad jutuks igaühe valimislubadused ja uus linnavalitsuse struktuur. Küsimusele, millal ametikohtadest räägitakse, vastas Kivimägi: “Tõenäoliselt esmaspäeval.”

Uue võimuliidu eesmärk on allkirjastada järgmise nädala kolmapäeval koalitsioonilepe ja valida neljapäeval volikogu esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles