Uue kunsti muuseum näitab loodus- ja lastefilmi

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu uue kunsti muuseumi näitusesaal.
Pärnu uue kunsti muuseumi näitusesaal. Foto: Ants Liigus

Pärnu uue kunsti muuseum jätkab keskkonnateemaliste dokumentaalfilmide näitamist. Täna kell 18 linastub Robert Harding Pittmani film "Tamm nr 41 940".


USAs Los Angelese lähedale rajatava elurajooni viiva tee ehitusele jääb ette 400 aasta vanune tamm. Arendaja tahab puu maha saagida, kuid ümbruskonna rahvas on kategooriliselt vastu. Protestijate eesotsas on John Quigley, kes veedab 71 päeva tamme okstel elades. Film on eestikeelsete subtiitritega ja tasuta.



Koolivaheajal saavad väikesed filmisõbrad uue kunsti muuseumis vaadata koguperefilmi "Torm", mis jutustab südamliku loo väikese tüdruku ja suure koera sõprusest. Soomes valminud film on pälvinud tunnustust, muu hulgas Euroopa parima lastefilmi tiitli ja osatäitja Ronja Arvilommi parima lapsnäitleja auhinna.



"Torm" on omanäoline linateos, sest see heidab pilgu meie lähiajalukku, kui Berliini müür oli just langenud. Pereisa toob tagajärgedele mõtlemata müüri juurest suveniirina koju armsa kutsika. Pere seitsmeaastane pesamuna Pärl võtab koera kohe oma hoole alla ja paneb kutsikale nimeks Torm. Armastava pere hoole all elab Torm reegliteta ning armsast karvapallist kasvab kõikide üllatuseks suur kaitsja omadustega võitluskoer.



Kui Torm hakkab tormilist iseloomu näitama, kuulates ainult pesamuna Pärli käske, tekib kogu perel mure. Nii otsustatakse välja uurida, mis salapärane taust nende koeral olla võiks. Selgub, et Torm on Kaukaasia lambakoer, kelle vanemad valvasid Berliini müüri: neid koeri kasutati üle müüri ronijate tabamiseks.



See ühtaegu südamlik ja õpetlik lugu ei pane vaatajat kaasa mõtlema ainult kodulooma võtmise vastutuse, tema kasvatamise ja õpetamise üle, vaid toob vaatajateni pildi ühest kurjast valitsemiskorrast. Lastefilmidele kohaselt leiab perekond lõpuks koerale sobiva kodu ja Torm saab asuda tegevuse juurde, milleks ta on aretatud. Filmist jääb kõlama noot, et kurjusel ei tohiks maailmas ruumi olla.



Osades Ronja Arvilommi, Laura Malmivaara, Janne Virtanen, Sara Tammela



Re˛isöör Kaisa Rastimo. Filmi levitab Kinobuss, www.kinobuss.ee/Torm.



"Torm" linastub kolmapäeval, 28. oktoobril ja neljapäeval, 29. oktoobril kell 18 ning 30. ja 31. oktoobril kell 12. Pilet seansile maksab 35 krooni, millest üks kroon läheb Harju- ja Raplamaa loomade hoiupaiga toetuseks.



Film on dubleeritud eesti keelde (venekeelsed subtiitrid) ja kestab 90 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles