Muruniiduk tahab enne talve õlitamist

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muruniiduk
Muruniiduk Foto: AP / Scanpix

Muruniitmine on selleks aastaks möödas ja nädalavahetuse võib pühendada niiduki hoolduskuurile ning talvekorterisse sättimisele.


Muruniiduki saab hooldustöödeks viia mõnda esindusse. Näiteks Pärnu Foralis maksab väikese niiduki sügishooldus 200 ja suurema oma 250 krooni. Masin puhastatakse, teritatakse, vahetatakse küünlad ja kontrollitakse, et niiduk oleks kevadeks igati töökorras.



Loomulikult võib hooldustööd ise koduski teha, kuid kindlasti tasub enne tööde kallale asumist välja otsida niiduki kasutamisõpetus ja sellest täpseid juhiseid uurida.



"Enamik inimesi vahetab muruniiduki õli kevadel enne niitmishooaega, kuid õigem on hooldada masin kohe pärast niitmishooaja lõppu sügisel," ütles Addinoli Lääne- ja Kesk-Eesti müügijuht Kaido Kööp. "Seda seepärast, et niitmishooaja kestel on õli läbi töötatud ja see on kütuse põlemise tõttu happeliseks muutunud. Seismisel hakkab happeline mootoriõli tekitama mootoris roostet, kinni võivad jääda kolvirõngad."



Muruniidukis soovitatakse kasutada mootoriõli, mille näitajad peavad vastama kasutajamanuaalis toodule.



Õli vahetamiseks tuleb keerata ära mootori all olev kork ja lasta õli välja spetsiaalsesse nõusse. Vana õli on ohtlik jääde, mida ei tohi sattuda loodusesse ega kanalisatsiooni. Seejärel valada masinasse värske õli.



"Pärast õlivahetust tuleb masin korra tööle panna, et õli määriks kogu mootorit. Õige õli hoolitseb talvel mootori eest," selgitas Kööp. "Kui muruniiduki õli ei vahetata ega jälgita, et õlivarda nivoo oleks normis, võib mootor kokku joosta ja puruneda."



Enne niiduki käivitamist tuleb keerata maha süüteküünal ja puhastada küünlavahe ning kui küünal ei tööta enam, vahetada see uue vastu välja.



Samuti tuleks läbi pesta õhupuhasti element. Seda võib Kööbi soovitusel teha tavalise nõudepesuvahendi ja sooja veega. Seejärel peaks elemendi kuivatama ja tagasi panema. Kui see aga osutub liialt määrdunuks, siis välja vahetama.



Enne talveks hoiuruumi panekut pole sugugi paha muruniiduk veega puhtaks pesta ja määrida korpus sisse korrosioonikaitsevahendiga (näiteks Addinol KO6F spray).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles