Kahe staadioni jooks lõppes finišiintriigiga

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roman Fosti (vasakul) ja Keio Kits jooksid kogu distantsi vaid teineteist seirates, kavalus ja otsustavus finišitee valikul tegi võitjaks ja rajarekordi omanikuks Kitse.
Roman Fosti (vasakul) ja Keio Kits jooksid kogu distantsi vaid teineteist seirates, kavalus ja otsustavus finišitee valikul tegi võitjaks ja rajarekordi omanikuks Kitse. Foto: Ants Liigus

Pühapäevane rahvajooks Raeküla staadioni juurest Kalevi staadionile tõi pahale ilmale vaatamata kaasa nii raja- kui osavõturekordi, aga ka kahe parema vihase heitluse finišis.


Eesti keskmaameeste paremikku pürgiv viljandlane Keio Kits ja seal juba aastaid püsiv ekspärnakas Roman Fosti rebisid end teistest kaugele lahti juba üsna jooksu alguses ja lidusid lõpuni uhkes kaksinduses koos.



Viiekilomeetrisel jooksul hakkas juhtuma alles Kalevi staadioni väravas, napp sada meetrit enne finišit.



Õlajagu ees jooksnud Fosti keeras väravasse ümber kuuskede, Kits nägi otsemat teed ja põrutas kuuskede vahelt läbi, sai meetrikese ette ja finišispurdis ette jäigi. Ajaks märgiti suurepärane rajarekord 15.20,3.



"Sa lõikasid," oli Fosti finišis konkurendi peale maruvihane. Ja ei läinud teise koha auhinnale järele. "Korra ma mõnisada meetrit enne lõppu üritasin eest ära minna, sain ka viie-kuuemeetrise edu, aga Kitsest lahti ei saanud."



"Rahune nüüd, ma ei teinud midagi valesti, valisin lihtsalt otsema tee," pareeris võitjana auhinnaks korraliku telgi saanud Kits. Distantsil toimunu kohta ütles, et Fosti minekukatse oli lootusetu, tal jätkus jaksu taas sappa võtta.



Kolmas koht kuulus kahest finišis purelnust minuti jagu nõrgema ajaga Pärnumaa mehele Eero Raudsepale, naistest oli parim tartlanna Jekaterina Patjuk.



Vihm sportlikke ei häiri


"Pole siin kellelgi midagi pahandada," ütles jooksu peakorraldaja Vahur Mäe. "Meil on nagu ümber Viljandi järve jooksul, et nii mõneski kohas tuleb rada ise valida."



Kui mullu lõpetas kahe staadioni jooksu 212 spordisõpra, siis tänavu püstitati osavõturekordiks 282 pluss 45 lastejooksudel osalenut ja paarkümmend tervisekäijat.



"Ilm oli küll kehv, muidu oleks rahvast kindlasti rohkemgi tulnud. Rahvasport muutub järjest populaarsemaks, oskan järeldada," arvas Mäe.



Rada oli küll Mai rajooni all kohati üsna sopane ja ekstreemne, aga õnneks midagi hullu kellegagi ei juhtunud. Ei juhtunud ka klaaslibedal finišisirgel Kalevi staadioni amortiseerunud kummirajal ja tagasiside oli Mäe sõnul igati positiivne. Seda kinnitavad ka Eesti kunagise tippjooksja Maile Mangussoni ja endise motomehe Reget Roometi arvamused.



"Minu eesmärk oli vahvast jooksust rõõmu tunda, mitte võitu tahta," rääkis Pärnumaa juurtega Mangusson. "Olen suurest spordist taandunud ja treenin Tallinnas nii väikseid kui suuri kergejõustiklasi. Palju ma viimasel ajal Eesti jooksuüritustel käinud ei ole, aga Pärnus korraldatavatel tahan ikka kohal olla."



"Võidusõidumootorrattal kihutasin viimasti aasta tagasi, seejärel pühendusin jooksule," selgitas Roomet. "Staadionide jooksu juures üllatas mind halba ilma trotsinud rahvahulk. Korraldajad väärivad huvitava raja eest kiitust, kahju vaid, et jooks nii kähku otsa sai."



Matkasüsta sai Algis Vaidila


Kahe silla klubi kolmikürituse kõigist jooksudest (luitejooks, kahe silla jooks, kahe staadioni jooks) osavõtnute vahel loositi välja firma Eastpole annetatud kvaliteetne matkasüst ja see kuulus pühapäeval 244ndana finišisse jõudnud Algis Vaidilale.



"Kõigist jooksudest võttis osa ja osales peaauhinna loosimisel koguni 160 inimest," oli Mäe kergelt üllatunud.



Oma korraldusmeeskonna töö hindas Mäe kordaläinuks, erinevalt kahe silla jooksust töötas seekord tõrgeteta ka ajavõtt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles