Poest helkurit ostes võib petta saada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarbijakaitseameti testil põrunud helkurid, mis tasub poodi tagasi viia.
Tarbijakaitseameti testil põrunud helkurid, mis tasub poodi tagasi viia.

Pärast kellakeeramist mattub tööpäeva lõpp pimedusse ning uuest nädalast satub kooliminek ja kojutulek suuresti hämarale ajale. Seega on viimane aeg helkurid rõivastele kinnitada, paraku leiab poelettidelt helkureid, mida autojuhid tegelikult ei näe.


Nimelt katsetas tarbijakaitseamet poelettidel müüdavaid helkureid ja selgus, et neljast helkurite komplektist kolm ei vastanud nõuetele.



Nõuetele mittevastavad helkurid olid müügil Bauhofis ja Selveris. Mõlemad kaubandusketid on need helkurid müügilt kõrvaldanud ja tarbijatele on pandud välja teade, et tooted ostetakse tagasi.



Tarbijakaitseamet rõhutab, et nii kaubandusvõrgus müüdavate kui tasuta jagatavate helkurite märgistusel peab olema toote nimetus, tootja nimi, CE-märgis, viide standardile EN 13356: 2001. Samuti peab helkuriga olema kaasas või selle pakendile kantud eestikeelne kasutusjuhend.



Ehkki helkuriost pole suur väljaminek, ei viitsi paljud sellega vaeva näha, arvates, et tuledega sõitvad autod ju valgustavad teda. Tegelikult on asjad teisiti. Kuigi jalakäija näeb tuledega sõidukit juba kaugelt, eristab autojuht helkurita jalakäijat lähitulede valgusvihus alles 30-40 meetrilt. Pimedas sõites häirivad juhti veel vastusõitvate autode tuled, kriimustused ja mustus esiklaasil või vihm ja udu.



Kehvad ilmaolud võivad pea poole võrra lühendada teed, millel autojuht helkurita jalakäijat märkab. Halvimal juhul on see 15-20 meetrit ja juht ei suuda pidurdades jalakäijale otsasõitu vältida.



Korralik helkur on auto lähitulede valguses nähtav juba 130-150 meetri kauguselt. (PP)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles