Juhtkiri: Tasakaalukas võimuleping

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Eile allkirjastatud ja tänases Pärnu Postimehes avaldatud koalitsioonileping, millega on ühinenud Toomas Kivimägi valimisliit, Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit ning sotsiaaldemokraadid, paistab silma tasakaaluka ja reaalsest situatsioonist lähtuva dokumendina. Võimuleppe koostanud osapooled ei anna lubadusi, mida ilmselgelt ei suudeta täita, põhirõhk on kärpekohtade leidmisel, et Pärnu suudaks paaril lähiaastal normaalselt funktsioneerida ja oma põhikohustusi täita.


Poleemilisi punkte koalitsioonileppes muidugi seisab, kuid linnakodaniku seisukohalt on need praegu õigustatud. Näiteks linna äriühingute nõukogu- ja tegevjuhtide ametikohtadega parseldamise lõpetamine ei pruugi mõnele poliitikule sugugi meelt mööda olla, kuid see samm tulnuks ammu astuda.



Munitsipaalpolitsei likvideerimine või PAUHist loobumine võivad kõlada radikaalsete sammudena, kuid tegelikkuses ei too kaasa midagi drastilist, sest linnapolitsei teatud funktsioonid lähevad majandusosakonnale ja autonoomse hoiatussüsteemi linnapoolse ülalpidamise lõpetamine ei tähenda kohe selle lammutamist.



Ilmselt toovad lähinädalad võimuleppe kohta kommentaare, selgitusi ja analüüse, mis iga olulise punkti eraldi avavad, sest napp sõnastus ei anna eesootavatest muudatustest veel täit pilti. Vaevalt evivad tervikpilti ja kogu andmestikku teatud otsuste tegemiseks võimuliidus olijad isegi.



Arvestades, et riigikogu võttis eile 72 poolthääle, sealhulgas Keskerakonna fraktsiooni tugeva toetusega vastu avaliku teenistuse seaduse muutmise seaduse muudatuse, on Toomas Kivimägile tee Pärnu linnapea kohale avatud. See omakorda kindlustab, et temast saab üks võimuleppe teostajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles