Kommentaar: Obama võttis ja kaotas initsiatiivi

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljutisel G20 kohtumisel president Barack Obama oma Vene ametivenna Vladimir Putiniga ühele fotole ikka mahtus, nende vahele jäi Indoneesia president Susilo Bambang Yudhoyono.
Hiljutisel G20 kohtumisel president Barack Obama oma Vene ametivenna Vladimir Putiniga ühele fotole ikka mahtus, nende vahele jäi Indoneesia president Susilo Bambang Yudhoyono. Foto: Reuters

Vastupidiselt enamikule ennustustele Vladimir Putin ja Barack Obama siiski kohtusid Süüria asjus Peterburis öösel vastu reedet paarikümneks minutiks, et järgmisel õhtupoolikul eraldi muskleid näidata.

Obama pakutud Süüria karistamise avaldusele kirjutasid alla Austraalia, Suurbritannia, Kanada, Hispaania, Itaalia, Jaapani, Prantsusmaa, Lõuna-Korea, Saudi Araabia ja Türgi liidrid. Seda kommenteerides juhtis Putin tähelepanu tõigale, et Briti alamkoda arvab teisiti kui peaminister David Cameron, ja luges üles Süüria ründamise vastustajad: Venemaa, Hiina, India, Indoneesia, Argentina, Brasiilia ja Lõuna-Aafrika. Saksamaa ehk kantsler Angela Merkel ei ühinenud kummagi leeriga, ehkki teatas kindlalt, et Saksamaa mingis sõjalises operatsioonis ei osale.

Päev hiljem selgus, et Merkel pidas oma valimiseelset kampaaniat, milles teadupärast läheb tarvis ka moslemite hääli, kuid tema välisminister, koalitsiooni väiksema partei juht Guido Westerwelle viis Saksamaa Vilniuses sõjalise rünnaku toetajate leeri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles