Pärnus valmivad luksusautode salongide valgustid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanlaste kingitusena kaunistavad juhataja tuba hieroglüüfkirjas lause "Sõbrad igavesti" ja Baruto pildiga meene, mille üleandjad üllatusid kuulsa sumomehe eesti päritolust.
Jaapanlaste kingitusena kaunistavad juhataja tuba hieroglüüfkirjas lause "Sõbrad igavesti" ja Baruto pildiga meene, mille üleandjad üllatusid kuulsa sumomehe eesti päritolust. Foto: Urmas Luik

Kui näiteks Audi, Mercedese või Porsche omanik istub oma auto rooli, süttivad armatuuril, ustel ja salongis valgusallikad, mis on valmistatud Pärnus.


Tipptellijaid ja luksusautode tootjaid varustav tagasihoidliku välimusega ettevõte on ennast sisse seadnud kunagise Vikero mööblitegijate asemele 600ruutmeetrisele pinnale Pärnu jõe kaldal Jannseni tänavas.



Ettevõtte võõrakõlalist nime Oshino Electronics Estonia OÜ maakeeli selgitada püüdes alustagem sellest, et Oshino on tuntud ja 1931. aastast Jaapanis tegutsev valgustitootja. Sellepärast ongi firma logo punasel taustal tähed OL, mida keskel ilmestab hõõgniidi kujutis.



Põhiturg Saksamaal


Samasugune kaubamärk tervitab tulijaid Pärnu firmas, mis annab tööd paarikümnele inimesele.



Pärnakate koostöö Jaapani omanikele kuuluva, kuid Saksamaal tegutseva Oshino Lampsi kontserniga algas läinud sajandi lõpus. Euroopa tööstust on maailmakuulus ettevõte varustanud valguselementidega üle 30 aasta, millest eestlaste panus ajalises mõttes on napp neljandik.



Terekäe annab ettevõtte juhataja ning üks osanikke, Pärnust pärit automaatikainsener Ingvar Kuusk. Vaikse konkreetse jutuga pikk mees, kes kodulinnas on elektroonikaga tegelnud 1992. aastast. Ajast, kui Paikuse politseikooli abihoones rajati hiljem Papiniitu üle viidud tööstuselektroonika allhankeettevõte OÜ Paitec Elektroonika.



Suupäraselt lihtsalt Oshino eelkäija oli Artec Intpro OÜ. Seepärast jääbki mõneruutmeetrises kontoritoas silma Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse, kaubandus-tööstuskoja ja tööandjate keskliidu konkursil välja kirjutatud innovatsiooniauhind. Kõigile nähtavale on sätitud viimane auhindki, mis kinnitab, et tegemist on "Pärnumaa tõusev täht 2009" tiitli pälvinud ettevõttega.



"Meil on 95 protsenti toodangust eksport, sellest 90 protsenti läheb Euroopa autotööstustele ja natukene on automaatikasüsteeme valmistavatele firmadele teatud mooduleid, näiteks GSM-mastidele," räägib juhataja ja lisab, et põhiturg on Saksa- ja Inglismaal.



Läinud aastal arvas majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts ennast Saksamaa visiidil saatva äridelegatsiooni hulka Ingvar Kuuse kui IT-valdkonna esindaja. Delegatsioon külastas Sindelfingenis Mercedes-Benzi tehast, kuhu jõuavad allhanke korras Pärnus valmistatud valguselemendid.



Kiire käega töötaja


Piinlikult puhtas ja ülivaikses hästi valgustatud ruumis hajutatult laudade taga istujad tõstavad vaid korraks pilgu ja jätkavad siis oma tööd. Valmivad sidemastide punased tuled, Jaguari valgustuselemendid, induktsioonlambid, numbritule- ja pagasivalgustid.



Elektroonikatööstuse seeriatootmises töötajad peavad olema hästi kindla ja kiire käega, sest teha tuleb päev läbi sama operatsiooni, ülipeent ja täpset tööd, mis nõuab tegijalt rutiinitaluvustki.



"Sellistes väikestes firmades nagu meil meeldib mulle see, et juhtkonnal on vahetu kontakt töötajatega," räägib Ingvar Kuusk. "Suures firmas selline vahetu suhtlemine hajub, sa ei pruugi mõne inimese nimegi mäletada, sõltub juhist muidugi, aga jah, kindlasti on väiksemas kollektiivis väga hea töötada."



Kogenud juhina teab Kuusk, mida ütleb. Paitec Elektroonikas tuli tal komplekteerida 100inimeseline kollektiiv ja see oli aeg, kui elektroonikatööstusesse Pärnus andis tööjõudu tikutulega otsida. Sellest tulenevalt hakkas Pärnumaa kutsehariduskeskus koolitama elektroonikaseadmete koostajaid, leevendades valdkonna tööjõupuudust.



"Meil on väga stabiilne kaader, selle kujundamisele on aidanud kaasa Sirje Tammiste konsultatsioonibüroo, sest meie töötaja peab oskama oma meeskonna ja kaaslastega hästi läbi saada, ta ei tohi olla intrigant," võtab juhataja oma tööpere kujundamise põhimõtted kokku.



Oskusteave ja plaan


Maailma autotööstust raputanud majanduskriisi külma hingust on tunda Oshino Eesti ettevõtteski ehk nagu tõdeb Ingvar Kuusk, on kõik asjad natukene teistmoodi.



"Varem sa teadsid sisuliselt oma aastaplaani, võisid rahulikult tellida vajalikud detailid ja need tulid iga kuu õigeks ajaks kohale," selgitab juhataja. "Praegu keegi pikki prognoose ei anna, vahepeal ei olnud neid üldse, aga siiski tekib meil olukordi, kus tõesti "eile oli vaja". See tähendab, viimasel ajal kipub enamik tellimusi olema sellised, et kusagil keegi avastas: mul said jupid laos otsa. See on tüüpiline kriisikäitumine, mille all raha on kinni kogu aeg, ja tootja on see õlekõrs, kes välja aitab."



Kuuse jutu järgi elavad autotööstuse projektid üldiselt viis kuni kaheksa aastat, see on automudeli aktiivne eluiga. Nii on Pärnu ettevõttessegi paljud tooted emaettevõttest nii-öelda sisse tulnud, neid pole vaja olnud kohapeal välja mõelda.



Aga innovatsiooniaastale kohaselt on Pärnu Oshino tiim hakanud pakkuma jõulisemalt oskusteavet ja insenerimõtet, andes tuge oma Saksa partneritele elektroonikadisaini valdkonnas.



Jannseni tänavas on disainitud ja projekteeritud ning katsetamisjärgus toode, millega saab teha voolu- ja valgusmõõtmisi, tagades kliendi spetsifikatsioonile vastavad tooted.



Ettevõtte tehnik Aarne Rajaste vastutab kõikide seadmete toimimise eest ja valdab maailma ainsa, eritellimusel Saksamaal valminud tihendipaigaldusmasinaga töötamise nippe.



"Pärnumaa tõusvaks täheks saamine on tunnustus kollektiivile, mis motiveerib meie töötajaid, oleme ju vaikselt oma asja ajanud ega otsi avalikku tähelepanu," jääb Ingvar Kuusk napisõnaliseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles