Sotsiaaldemokraatliku Erakonna sõnum Rahvaliidule: meie uksed on avatud

, Sotsiaal­demokraatliku Erakonna esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihl.
Jüri Pihl. Foto: Peeter Langovits

Hiljutised kohalikud valimised lõid mitmes mõttes õhu klaarimaks. Kõige meeldivamaks üllatuseks võib pidada rekordiliselt kõrget, üle 60 protsendi ulatanud hääletamisaktiivsust.


See, et valimistest võttis osa pea 660 000 Eesti inimest, näitab, et rahvas hoolib oma riigist ja kodupaigast ning tahab enda linna või valla elus kaasa lüüa.



Kindlasti andsid valimised õppetunni kõigile suurematele erakondadele.



Oma plusse ja miinuseid loeb teiste seas kokku Sotsiaaldemokraatlik Erakond, millel eeskätt on põhjust tunda rõõmu arvukate kohtade üle volikogudes, kus meie esindajad hakkavad tööle esimest korda.



Võrreldes eelmise valimistsükliga, kasvas samuti jõudsalt nende omavalitsuste hulk, kus sotsiaaldemokraadid on võimul.



Kehvasti on viimastel valimistel käinud Rahvaliidu ja roheliste käsi, see on seadnud mõlemad eksistentsiaalsete küsimuste ette. Vähemalt Rahvaliidus on alanud vilkad arutelud erakonna tuleviku üle.



 Jagan paljude tuntud rahvaliitlaste kartust, et erakond ei pruugi pääseda riigikogu järgmisse koosseisu. Ja isegi kui valimiskünnise ületamine peaks olema iseseisvalt jätkavale Rahvaliidule jõukohane, pole enam tegu kaaluka jõuga, mis suudaks Eesti poliitikat tegelikult kujundada. Sellisest arengukäigust oleks tõesti kahju.



Ei Rahvaliidu kuulsusetu hääbumine ega poliitika vasaktiiva killustamine ole kuidagi Eesti ega tema elanike huvides.



Rahvaliidu liikmetes on potentsiaali märksa enamaks. Tean väga hästi, et valdavalt on rahvaliitlased oma kodukandis tunnustatud mehed ja naised, kel on suuri teeneid konkreetse piirkonna elu edendamisel. Mitmel Rahvaliidu poliitikul on pagasis edukas ministrikarjäär või parlamenditöö kogemus. Kindlasti ei pea need inimesed jäämagi vastutama oma erakonna eksjuhtide pattude eest.



Rahvaliidu kui kaubamärgi maine on vilets, mistõttu hulk võimekaid erakonna tegijaid peitus äsja valimisliitudesse.



Rida rahvaliitlasi kandideeris kas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna nimekirjas või olime koos ühistes valimisliitudes. Me hindame rahvaliitlaste kompetentsust regionaal- ja põllumajanduspoliitika vallas ning maaelu puudutavaid seisukohti.



Peale selle on kaks erakonda maailmavaatelt üsna lähedased, näiteks on meil sarnased vaated maksu-, sotsiaal- ja haridusküsimustele. Meid seob omavalitsustes tehtav koostöö ja meie ühisosa on märkimisväärselt suur.



Seepärast kutsun Rahvaliidu liikmeid liituma Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga. Meie ridadesse on teretulnud inimesed, kes seisavad kogu Eesti tervikliku ja tasakaalustatud arengu eest, tahavad tuua ühiskonda senisest rohkem hoolivust ega ole rahul valitsuse jõuetusega riigi kriisist väljatoomisel.



Mõistagi pole niisugune samm kellelegi lihtsate killast, vaid eeldab enesega arupidamist ja otsustamisjulgust. Usun, et liitumine tõusukursil Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga on õige valik.



Teisalt rikastavad kunagised rahvaliitlased oma teadmiste ja ideedega meie erakonda. Ühiselt oleme tugevamad ja suudame riigikogu valimistel kukutada võimult paremerakonnad, mis oma majanduspoliitikaga on ummikusse jooksnud. Üheskoos on võimalik teha suuri asju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles