Enim tunnustatud kodu-uurijaid õpib Pärnumaa koolides

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhiiv.
Arhiiv. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Tänavune aasta oli Pärnumaa noortele kodu-uurijatele edukas, siinsed koolinoored esitasid žüriile arvukalt töid ja üleriigilisel koolinoorte kodu-uurimiskonverentsil oli enim osalejaid Pärnumaalt.



Sektsioonis “Aja lood” pälvis peaauhinna Marten Vares Pärnu Sütevaka humanitaargümnaasiumist tööga “Langenutest Pärnu-Jaagupi Vabadussõja ausambal” (juhendaja E. Tamvere), ergutusauhinna Kermo Vahtra Rääma põhikoolist ja Rainer Selvet Koidula gümnaasiumist, kes uurisid jäägrikriisi ja selle tagamaid (juhendaja E. Alu). Just selles sektsioonis olid žürii hinnangul kõige kõrgematasemelisemad tööd.



Sektsioonis “Elu lugu” jagus Pärnumaale ergutusauhindu: Kertu Kirsipuule Tori põhikoolist uurimuse “Doktor Hugo Aarsalu – Metsapoole “Toomassoni poisist” juhtivaks sisehaiguste arstiks” eest (juhendaja H. Mitt) ning Anett Padulile ja Merilin Sepandile Ülejõe gümnaasiumist, kes kirjutasid Anne Kärneri juhendamisel töö Eesti esimesest naislendurist Elvy Kalepist.



“Paigalugude” peaauhind läks Audru keskkooli Hanna Maarja Safronovale, kes esitas uurimuse “33 aastat ETKVLi Audru karusloomakasvanduse külakapelli” (juhendaja H. Roots), I auhinna põhikooli astmes sai Pärnu Kuninga tänava põhikooli õpilane Eeva Lauk töö eest “Minu kodutalu Ruhnu saarel” eest (juhendaja Lia Viller).



“Noortelugude/Koolilugude” sektsioonis pälvisid ergutusauhinna Pärnu ühisgümnaasiumi õppurid Keiri Lind ja Anett Reilent, kes uurisid Pärnu I keskkooli Zoja Kosmodemjanskaja nimelise pioneerimaleva tööd aastatel 1952-1960, neid juhendas Maaja Hage. Žürii nimetas Reilenti ühtlasi konverentsi üheks parimaks esinejaks.



Ühtekokku võttis üleriigilisest koolinoorte kodu-uurimiskonverentsist osa 143 õpilast, õpetajat ja külalist 47 koolist üle Eesti ning žüriile esitati eelnevalt 76 kodukanditeemalist õpilasuurimust. Pärnumaa oli konverentsil esindatud 37 osalejaga 14 koolist.



Žürii hinnangul oli uurimistööde temaatika tänavu mitmekesine ja sisuline tase viimaste aastate kõrgeim. Pärnumaa pälvis tähelepanu sellegagi, et andis koos Pärnu linnaga tänavu taas välja oma õpilaste kodu-uurimistööde kogumiku “Pärandilaegas 6”.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles