Vändra tervishoiukeskus on tööle hakanud

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vändra tervishoiukeskuses asuvad vanurite hooldekodu, hooldusravihaigla, füsioteraapia ja perearstid, ruumid on apteegi, toitlustuse ja matuste tarvis.
Vändra tervishoiukeskuses asuvad vanurite hooldekodu, hooldusravihaigla, füsioteraapia ja perearstid, ruumid on apteegi, toitlustuse ja matuste tarvis. Foto: Ants Liigus

Kuu jagu tagasi avatud Vändra tervishoiukeskuses on viimase kolme nädalaga hooldusravihaigla, hooldekodu ja perearstide töö käima läinud.


Nii hooldekodu pidava Vändra hoolekandekeskuse juhataja Tiiu Ling kui haiglat juhtiv SA PJV Hooldusravi juhatuse liige Margot Peterson tunnistasid, et uus maja pakub hulgaliselt võimalusi, millest enne sai vaid unistada, samal ajal on ilusa asja sees oma tõrvatilgad.



Nõnda on nii hooldekodu kui haigla olnud hädas mitmest kohast läbi tilkuva vihmaveega, ratastooliga läbimatute ukseavade või pesumaja ventilatsiooniga. Kuna pesumajas ei saanud seetõttu kohe hooldekodu pesu pesta, tuli kohale tuua kodune pesumasin ja kuidagi saadi hakkama, rääkis Ling.



Uued võimalused pakuvad aga rõõmu. Peterson märkis, et maja on soe ja harjumatult vaikne, sest uksed ega seinad ei kosta enam läbi nagu vanas haiglahoones. Palju on puhkeruume ja tegevustube, söögituba, mida vanas haiglas polnud.



Hooldajad ei pea enam ise pesu pesema-triikima, nõnda on neil rohkem aega vanuritega tegelda. Samuti kergendavad nende tööd tõstetavad voodid ja abivahendid. Tänu liftile pääsevad nüüd õue needki, kes vanas hooldekodus trepist käia ei jõudnud. Avaramad koridorid ja ruumid võimaldavad kasutada abivahendeid inimeste ümberpaigutamiseks ja vanurid pääsevad päev läbi liikuma. Seda peab Ling kõige tähtsamaks.



Haigla erihooldusel inimesed saavad ilusama ilmaga koos tegevusjuhendajaga avarasse siseõue jalutama minna, halva ilmaga koos käsitööd teha või arutada, mida keegi on lugenud ja telerist näinud, või lauamänge mängida. Nõnda on avardunud üksteisega suhtlemise võimalused.



Hoolealustega tegeleb liikumisraviõde ning üle pika aja on haiglaga taas samas majas füsioteraapiateenused. Soolakamber töötab teist nädalat ja basseinis algavad peagi ravivõimlemisseansid ambulatoorsetele klientidele. "Arsti soovitus peaks olema, sest need on raviprotseduurid ja meil on meditsiiniteenust osutav asutus, mitte spaa," selgitas perearst Niida-Anita Morgen. Basseinis hakkab toimuma imikute ja väikelaste ujutaminegi.



Peterson, kelle juhtida on peale hooldusravihaigla kogu maja toitlustus, pesumaja ja morg ühes matuseteenusega, märkis, et veel toitlustab köök oma maja asutusi, kuid novembris avatakse eraldi söökla väljastpoolt tulijaile.



Morgi on juba kasutatud, kuid tavandiruum pole veel käigus, sest see vajab sisustamist ja hinnadki ootavad kinnitamist. Peterson märkis, et selle teenuse puhul on eri võimalused. Kes soovib, laseb kogu matuse alates kadunu riidessepanekust, laululehtede ja kirstu tellimisest kuni transpordi ja peielauani ära korraldada, aga võib kasutada vaid külmkambritki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles