Jõulu suusameestel algas olümpiahooaeg

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa juurtega ja endiselt Pärnumaad esindavad Andrus Veerpalu ja Kein Einaste. Üks valguses, teine veel varjus. Kas ka Vancouveri olümpia järel?
Pärnumaa juurtega ja endiselt Pärnumaad esindavad Andrus Veerpalu ja Kein Einaste. Üks valguses, teine veel varjus. Kas ka Vancouveri olümpia järel? Foto: Ants Liigus

Eesti suusakoondis alustas veebruaris Vancouveri olümpiaga tipnevat hooaega Soomes Olosel, lootusrikka stardi tegid Pärnumaa Jõulu klubi mehed Andrus Veerpalu ja Kein Einaste.


Esimese lume võistlus algas klassikasprindiga, kus pjedestaalile pääses ka Peeter Kümmel, olles venelase Nikita Krjukovi ja soomlase Sami Jauhojärvi järel kolmas. Eesti suusajuhid Raul Olle ja Mati Alaver kiitsid ka Kein Einastet, kes võitis B-finaali ja sai seitsmenda koha.



Järgmisel päeval sõitsid mehed 15 kilomeetrit klassikastiilis ja sellel Eestile kõige enam kuulsust toonud võistlusmaal oli Andrus Veerpalu 17,2sekundilise kaotusega võitjale Sami Jauhojärvile kuues. Einaste kaotas võitjale minuti ja 36 sekundit ning sai 44. koha. Eestlastest edestasid Einastet veel Jaak Mae, Aivar Rehemaa ja Algo Kärp.



Alaver kiidab Einastet


Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver ütles eile Oloselt, et Einaste tegi nii sprindis kui tavadistantsil hooajale meeldivalt hea hakatuse.



"Kunagi sai Kein perspektiivi arvestades - tulemust tal ju ette näidata ei olnud - koondisse kutsutud. Nüüd on ta tööd teinud, end tõestanud ja näidanud, et on sitke mees," polnud Alaver kiitusega kitsi. "Väga tubli oli ta Olosel põhiala sprindi kõrval tavadistantsil. 44. koht ei tundu kõrge, aga Kein pole võitjale nii väiksele kaotusele kunagi ligilähedalegi saanud."



Olümpiasooviga Einaste järgmine start on poolteise nädala pärast Kuusamo MK-etapi sprindivõistlus, kus Kümmeli ja tema kõrval sõidavad veel Anti Saarepuu, Timo Simonlatser ja Erkki Jallai. Einaste läheb Kuusamos starti ka 15 km klassikadistantsil, sest teda Olosel sel võistlusmaal edestanud Algo Kärbi septembris lõigatud põlv sunnib meest MK-etapist kõrvale jääma.



"Kümmel ja Einaste on Kuusamos meie suurimad sprindilootused," kinnitas Alaver. "Rada on seal lühem kui Olosel, ka reljeefilt meie meestele hästi sobiv. Tavadistantsi saadame Einaste sõitma kogemuste omandamise eesmärgil."



Einaste olümpialepääsu võimaluse kohta ütles peatreener, et kõik variandid on võimalikud.



"Oleneb temast endast, sõidukiirusest rajal, esinemistest MK-etappidel," rääkis Alaver. "Olen kindel, et ta näitab head kiirust ja sõidab olümpiale."



Kahekordne olümpiavõitja ja maailmameister Andrus Veerpalu on oma avastarti ja 17sekundilist kaotust võitjale kommenteerinud rahulike "pole viga" sõnadega, muret ega lauskiitust ei kostnud ka Alaveri suust.



Veerpalu on endiselt eeskujuks


"Andruse algus oli enam-vähem, nii tema kui Jaak Mae seisund pole olümpiatalve eel halb," tõdes peatreener. "Veerpalu on endiselt maksimaalselt sitke, kontsentreeritud ja motiveeritud, näiteks tänagi aktiivse puhkuse päeval võttis ta hooldemeestega tõsised suusatestid ette. Ta veab eest meie piltlikult kiirteel kihutavat rivi - nii suusatajaid, hooldemeeskonda kui ka peatreenerit."



Veerpalu hooajaalgust hindab tavapäraselt heaks ka tema koduklubi Jõulu pealik Eeri Tammik.



"Andrus alustas nagu ikka konkurentsivõimelisena," ütles Tammik. "Kein Einastelt ootan, et ta oma senist parimat MK-tulemust ehk 30 sekka pääsu parandaks ja kõvema märgi maha paneks. Olümpiaks on tal tase olemas, ta peab end sinna sõitma! Vancouveris on kavas klassikasprint, mis Keinile sobib. See on küll praegu vaid spekulatsioon, aga kui Kärp ikka jalga korda ei saa ja Kein MK-sarja tavadistantsidel klassikat hästi sõidab, võib äkki teda Vancouveri olümpia teatesõidu avavahetuses näha."



Eeloleval nädalavahetusel stardivad Norras Beitostölenis 15 km vabatehnikas ja teatesõidus Jaak Mae, Aivar Rehemaa, Timo Simonlatser ja Karel Tammjärv.



Järgmisel nädalavahetusel Kuusamo MK-etapil stardivad nii Veerpalu (15 km klassikat) kui Einaste (ainus Eesti mees, kes lööb kaasa nii 15 km kui sprindivõistlusel), tagasitulekuvõistluse teeb 10 kilomeetri klassikas võistlev Kristina Šmigun-Vähi. Beitostöleni ja Kuusamo etappidel näitavad end ka Norra, Saksa, Tšehhi ja teiste riikide ässad ning Vancouveri olümpia eel hakkab ehk oletuste udust midagi paistma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles