Viirushaiguste rünnaku ajal on tervetelgi apteeki asja

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Organismi tugevdamiseks on populaarsed punasest päevakübarast tooted.
Organismi tugevdamiseks on populaarsed punasest päevakübarast tooted. Foto: Urmas Luik

Rahvarohketes kohtades taustana kõlavad köhatused kinnitavad, et viirused on kindlalt rünnakule asunud. Apteekides on ülinõutud kaup palaviku- ja köharohud, samuti organismi immuunsust tõstvad vahendid.


Tervetelgi pole paha koju mõni palavikualandaja varuda, sest liikvel olev viirushaigus lööb välja järsku ja kohe kõrge palavikuga, enamasti koos köhaga.



Köha vastu


Pärnu Linnaapteegi juhataja Helle Pilve soovitab köha puhul tarbida looduslikke vahendeid, sest tema kogemuse põhjal annavad need paremaid tulemusi.



Siiski tuleks enne ravimi ostmist apteekriga nõu pidada, sest köhal ja köhal on vahe ning eri sümptomid eeldavad isesuguseid ravimeid.



Algava köha puhul sobivad taimsed vahendid, mis aitavad röga lahtistada. Hinnatud on luuderohu baasil tehtud ravimid. Kui aga röga juba lahti, sobivad hästi ACC tablettidest või pulbrist tehtavad kihisevad joogid.



Lastele passivad köha puhul enamasti siirupid. Meelsasti söövad nad ka köhakomme, aga need on siiski pelgalt maiustused, mis pisut leevendavad haigusnähte.



Kui siirupit tuleb reeglina võtta kolm korda päevas, siis tööl käivale inimesele sobivad tabletid. Nii näiteks on praegu püstijalu põdevate inimeste seas nõutud imemistabletid. “Bussijuhid ostavad neid eriti sageli,” tähendas Pilve.



Samuti võib apteegist otsida köhateesid. “Köha ravimisel ongi väga oluline joomine,” rõhutas Pilve. “Sooja, aga mitte tulist jooki peaks endale palju tegema.”



Köha võib kesta kuni kolm nädalat, kui juba kauem piinamas, tuleks kindlasti arsti poole pöörduda.



Organism tugevaks


Ravimite kõrval on praegu väga minev kaup immuunsust turgutavad vahendid. Kõige tuntum ja nõutum on punane päevakübar nii tinktuuride kui tablettidena.



Punast päevakübarat võib võtta haiguste ennetamiseks, aga ka haige olles. “Kui haiguse ajal võtta, leevendab see haigusnähte ja haigus põetakse kergemal kujul läbi,” selgitas Pilve.



Oma positiivse kogemuse põhjal julgeb Pilve soovitada greibiseemnete ekstraktist tehtud vahendeid. “Greibiseemne kasutusala on punasest päevakübarast laiem,” lisas ta.



Igati sobiv vahend nii haigusega võideldes kui seda ennetades on vana tuttav C-vitamiin. Tuleb silmas pidada, et organismi tugevdamiseks ja haiguse ajal tarvitamiseks on eri preparaadid. “Apteekrile tasub öelda, kas C-vitamiini tahetakse võtta igapäevaselt või haiguse ajal, siis teab ta õiget vahendit soovitada,” rääkis Pilve.



Nii lastele kui täiskasvanutele sobivad organismi tugevdamiseks ternespiima kapslid.



Tõsi, need pole just odavad. Kui aga küsida soodsamas hinnaklassis turgutajaid, toob Pilve letile Eestis valmistatud astelpajumahla meega. “Sellest saab teha väga hea maitsega jooki,” soovitas ta.



Soovitused


Jagamaks teavet gripi kohta, on tervisekaitseinspektsioon loonud veebilehe gripivastu.ee. Sealt saab lugeda nii gripi ennetamise kui ravimise kohta. See on koht, kuhu võib jätta omad retseptid külmetushaigustega toimetuleku kohta.



Toome valiku inimeste seas levivatest järeleproovitud vahenditest.



Juua vähemalt liiter teed, mis valmistatud 2-3sentimeetrisest hakitud ingverijuurest, sidrunist ja meest. Retsept on alati aidanud!



Soovitan imejooki, mida mu tutvusringkonna mehed joovad: kaks suurt sidrunit, 150 grammi ingverit, kaks küüslauguküünt ja mett. Purustada sidruni viljaliha, ingver ja küüslauk, kallata peale kuuma vett umbes nelja kruusi jagu ja lasta tõmmata. Kui jook on natuke jahtunud, lisada maitseks mett. Juua korraga järjest vähemalt kaks kruusitäit ja kahe tunni pärast korrata.



Teepuuõli – maailma parim desinfitseerija ja õhu puhastaja. Kui on gripihooaeg, panen kodus seda aroomilampi igal õhtul. Lapsele panen uneajaks vatitupsuga padja juurde, mõnikord tilgutan lausa paar tilka padjapüürile.



Külmutatud astelpajumarjad segada meega. Sobib lisada natuke jahtunud taimeteedele.



Minu soovitus on teha viies võrdses osas segu: sidrun, küüslauk, ingver, päevalillekübara tinktuuri tilgad ja mesi. Segu võtta sisse igal hommikul üks suur supilusikatäis. Annab palju energiat ja parandab immuunsüsteemi.



Kruusi valada pits Jägermeistrit, kaks sidruniviilu, lusikatäis mett, pool teelusikatäit islandi käokõrva, näpuotsaga mingit vürtsi (kaneel, tšilli). Purustada kõik hoolega ja valada kuum vesi peale, lasta tõmmata veerand tundi ja juua kolm tassi päevas.



Lõigatud küüslauk ja sibul ruumis tapavad õhus viirust.



Kui kurk on valus ja hääl ära, panen viis nelgitera klaasi keeva vee sisse ja joon teena. Üllatav maitse ja veel üllatavam toime.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles