Raul Kukk kerkis kirimale eliitseltskonda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurmeister Raul Kukk teenib igapäevast leiba tennisetreenerina.
Suurmeister Raul Kukk teenib igapäevast leiba tennisetreenerina. Foto: Henn Soodla

Kirimale maailmameistrivõistluste finaalturniiril esimese kuue hulka jõudnud pärnaka Raul Kuke kontole kogunes kolme võidu kõrvale kuraditosina jagu viike.


“Ligi kaks aastat kestnud turniir on minu jaoks läbi, kuid lõplikud tulemused selguvad siis, kui viimased 11 partiid on mängitud,” rääkis Pärnu tennisekoolis treenerina igapäevast leiba teeniv Kukk lehemehele. “Kuuendast kohast ma tahapoole ei kuku ja pronksmedalit suure tõenäosusega ei saa.”



Kas koht maailma kuue vägeva hulgas tuli teile üllatusena?


Üllatus oleks veidi imelik öelda, aga seda võin küll kinnitada, et olen väga rahul. Praegu asun turniiritabelis küll 9,5 punktiga kolmandal kohal, aga mulle hingab kuklasse kolmekordne kirimale maailmameister Joop van Oosterom, kellel on üheksa punkti ja kolm lõpetamata partiid. Venelane Aleksander Dronov on 8,5 punktiga kuues, kuid kindlasti saab ta neljast pooleli olevast mängust tublisti punktilisa.



Kõige suuremat heameelt valmistab, et suutsin kaotust vältida. Kirimale on väga peen mäng, kus ei tohi piltlikult öeldes millimeetritki eksida, kohe järgneb karm karistus.



Kui kõrge on teie ELO koefitsient?


Enne maailmameistrivõistluste finaalturniiri oli 2591, kuid nüüd tõusis 2607ni. Asun maailma edetabelis 55. kohal. Suurmeistri normi olen täitnud päris palju kordi ja isikliku rekordina on minu koefitsient kerkinud 2609ni.



Kõige kõrgem reiting, 2736 punkti on Oosteromil, talle järgnevad sakslane Hans-Marcus Elwert ja Venemaad esindav Jalil Davletov vastavalt 2724 ja 2707 silmaga.



Millistel turniiridel te viimasel ajal veel mänginud olete?


Algusfaasis on 17. kirimale olümpia, kus mul on au mängida Eesti esimesel laual. Koondisse kuuluvad veel Tõnu Tiits, Jüri Siigur, Alvar Kangur, Ervin Liebert ja Tõnu Talpak.



Kui palju aega saate malemängule pühendada?


Kirimaletajate hulgas on tõelisi proffe, kuid mina end nende hulka ei liigita. Olen tennisetreener, kes näpistab õhtuti vabast ajast paar-kolm tundi, et arvuti teel kirimalet mängida. Füüsist hoian vormis tennisemänguga ja vaimu värskendamiseks osalen aeg-ajalt mõnel Pärnu bridžiturniiril.



Millised isikuomadused aitavad kirimaletajat maailma tippseltskonda jõuda?


Peab olema kursis malemaailmas toimuvaga. On vaja kannatust ja mõnikord ka külma närvi.



Malekäigud õpetas mulle isa selgeks, kui olin nelja-aastane. Teise klassi poisina läksin nii male- kui tennisetrenni. Varsti leidsin, et mõttemäng on tüütu ja tennis hoopis huvitavam.



Male avastasin enda jaoks uuesti siis, kui töötasin spordimetoodikuna ehitusmaterjalide tehases. Olin sundseisus, sest tehase direktor tahtis igal hommikul minuga mängida partii või paar.



Nii see malehuvi tekkis ja mõne aasta pärast avastasin, et kirimale on üks igavesti vahva ajaviide.



Olen oma võimeid ja oskusi tasapisi edasi arendanud ning jõudnud sinna, kus praegu asun.



Kas kirimalega võib miljoneid teenida?


Midagi võib teenida küll, kuid kindlasti mitte nii palju, kui saavad klassikalise male suurkujud. Minu andmetel on kirimales kogu maailmas kokku vaid kümmekond proffi.



Hollandlasest maailmameister Oosterom on miljardär ja asub oma riigi rikkurite edetabelis seitsmendal kohal, kuid tema ajas varanduse kokku arvuti tarkvara müügiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles