Tehkem kingitus ise

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Kolm nädalat enne jõule on paras aeg kingituste nimekirja koostada. Neil, kel plaan kingitused osta, ei ole ehk veel kiiret, teine lugu isetegijatega. Pole kahtlustki, et eelolevatel jõuludel leiabki pakkidest kõige enam just omatehtud asju. Olgu siis põhjused majanduslikud või ajendatuna keskkonda säästa soovivast maailmavaatest.


Kingiotsinguid võib alustada äsja Pärnus Uus 5 avatud Maarja-Magdaleena gildi majast, kus käsitöömeistrid ja kunstnikud on oma töötoad sisse seadnud. Saab nii osta, ise teha kui ideid ammutada.



Samuti ei tasu unustada Punast torni, Potitehast ega suveniiripoode.



Oma logo või pühendusega kingituse saab lasta teha Savi 16 Norbergis, kus graveeritakse eri materjalidele, samuti võib oma valitud esemele masinal kaunistuse tikkida lasta.



Pilt mälestuseks


Väga isiklik kingitus valmib fotoateljees, lastes seal kanda oma foto tassile, särgile või hoopis puslele. Veebikülgedel omaraamat.ee ja kalendrid.ee saab oma pere piltidest ise raamatu või kalendri miksida.



Kui kingisaaja maitset hästi tunda, sobib kinkida rõivaidki. Hea, kui rätsepakunst selge, aga piisab niidi-nõelaga ümberkäimise oskusestki. Võib otsida moest väljas rõiva ja siis selle kaunistamiseks ringi vaadata näiteks Abakhani poes, kus suur valik pärleid, pitse, helkurpaelu. Pole suur kunst vanast teksapaarist lapsele kooli vahetusjalatsite kott valmis õmmelda. Vähe on naisteajakirju, kus ei jagataks nippe, kuidas rõivad ise moodsamaks muuta.



Raha polegi vaja


Tegelikult polegi vaja ju kingituse tegemiseks raha kulutada. Selle asemel otsige riiulilt üles seisma jäänud kampsun, harutage ja kuduge uuele elule. Nii saate mõnusa lõõgastava ajaviite õhtuteks ja tasuta originaalse kingituse. Kui aga harutamiseks sobivat eset kodus pole, seadke sammud teise ringi poodidesse.



Kui pea mõtetest tühi, võib raamatukogus käsitööajakirju sirvida või internetis surfata. Olete üllatunud, kui palju Eestis käsitööd tehakse ja kui lihtsalt annab midagi põnevat valmistada. Hea koht näputööhuvilistele ideede ammutamiseks on isetegija.net. Sealt leiab pilte ja põhjalikke tegemisõpetusi, näiteks selle kohta, kuidas kududa susse, kindaid, beebipapusid, pontšot ja talvel lastele nii asendamatut kaelussalli.



Mõnusa nädalavahetuse veedate lastega vanadest küünlajuppidest uusi küünlaid valmistades. Valige vaid sobiv vorm, näiteks ilus pokaal või vana mänguasi. Küünlajupid sulatage vesivannil. Tahi saab puuvillasest nöörist, aga võib ka Tiimarist ja Jyskist küsida. Taht püsib paigal, kui siduda see vormi äärele asetatud pliiatsi külge. Sulavaha sisse võib pista mere äärest korjatud teokarpe või pärleid purunenud keest.



Ja veel. Mis võiks praegusel viiruste ründeajal olla parem kingitus kui ilusasse kotikesse või purki pakitud omakorjatud ravimtaimed? Juurde õpetus, milliste tõbede vastu ja kuidas kasutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles