Juhtkiri: Linnasüda jätab lööke vahele

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Pärnu eelmine planeeringuala abilinnapea Peeter Saunpere kirjutas sügisel Pärnu Postimehes: “Mis puutub Pärnu uue keskuse väljaehitamisse, siis tehtud ja vaadeldav on vastsest linnasüdamest pelgalt kolmandik. Suur osa on välja ehitamata ning on vara anda hinnangut tervikule.” Kahjuks ei pruugi tervikut niipea moodustudagi.


Teatud osas on Aida, Põhja ja Laia tänava kant valmis ja päris kena. Pärnu Keskus võis küll arhitekt Jüri Lassi silma riivata, kuid päris ebaõnnestunuks saab seda hoonet vaevalt nimetada. Port Artur 2 on kenasti käima läinud ning Aida ja Põhja tänav koos Pärnu Keskuse esise väljakuga täiendavad linnaruumi, tehes tänuväärselt panuse jalakäijatele, mitte autojuhtidele.



Kõige hea kõrval on Pärnu uueks linnasüdameks nimetatud kvartalis kaks olulist objekti, mis tõrvatilkadena magusaimagi mee rikuvad. Üks neist on Pärnu kontserdi- ja parkimismaja vahel haigutav auk, kuhu juba sel sügisel pidi kerkima kaubanduskeskus, mis oleks ühendatud Pärnu Keskusega. Nüüd on see ettevõtmine peatunud ja selle arendaja OÜ Neli Investorit pankrot välja kuulutatud.



Augu kõrval parkimismajast on räägitud nii- ja naapidi. Pikalt ja tulutult. Reaalsus on see, et uues linnasüdames kõrgub tondiloss, mille valmimisse ei näi enam keegi uskuvat. Arvestades, et AS Unicredit Banki Eesti filiaal taotleb parkimismaja arendaja OÜ Win Marketsi pankrotti, on vähe lootust, et see kunagi valmib, seda enam, et reaalne vajadus parkimismaja järele puudub.



Uus linnasüda jätab lööke vahele ega ole teada, kas õige rütm üldse saavutatakse. Põhjus on lihtne: uue linnasüdame eest hoolitses rohkem posijaid kui päris arste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles