Küsimus: Milliseid ravimeid kasutada gripi korral?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ravimiamet annab nõu, kuidas gripi puhul toimida. Gripi ravi on suunatud kas viiruse hävitamisele või haigussümptomite leevendamisele. Esimesel puhul kirjutab arst välja Tamiflu või Relenza retsepti. Teisel saab palaviku, valu, nohu ja köha puhul abi käsimüügiravimitest ja immuunsüsteem peab ise gripiviirusega võitlema.


Palaviku ja kurguvalu puhul võib võtta paratsetamooli, ja ibuprofeeni, täisealistele sobib aspiriingi, lastele mitte. Kurguvalu korral tohib tarvitada eri pastille ja pihusteid. Köha puhul võib osta rögalahtisteid. Kinnise ja paukuva köha raviks kasutatavad ravimid on üldjuhul retseptiravimid.



Laste puhul arvestage, et mitut toimeainet sisaldavaid ravimeid ei tohi kasutada, kuna korraga nii palaviku, nohu kui köha raviks mõeldud ravimid võivad tekitada kõrvaltoimeid.



Nohu korral võiks väikelastel alustada nina loputamisest mereveega (Humer, Sterimar). Kui hingamisraskus ei leevene, alles siis kaaluda ravimite kasutamist. Alla kaheaastastel lastel ei pruugi röga väljaköhimisoskus olla küllaldane, mistõttu rögalahtisteid tuleks kasutada vaid arsti loal.



Nii köha, nohu kui palaviku korral tuleks tarbida rohkelt vedelikku, see on eriti oluline väikelaste puhul. Arsti poole tuleb pöörduda, kui tekivad hingamisraskused, palavik ei allu tavalistele raviannustele või tõuseb kiiresti, esineb survetunne rinnus või kõhus, pearinglus või segane olek ja oksendamine. Lastel võivad seisundi halvenemisele viidata ka ärrituvus, loidus, kiire hingamine, naha sinakas varjund. Samuti tuleks olla tähelepanelik palaviku ja köha suhtes, mis tekivad pärast esmast paranemist. (PP)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles