Kas töötajat võib tööle rakendada puhkepäevadel?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Kas tööandja võib töötajat tööle rakendada puhkepäevadel ja kuidas puhkepäevadel töötamine hüvitatakse?


Vastab tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Peeter Eesmaa:


Uuest töölepinguseadusest (TLS) ei leia mõistet “puhkepäevadel töötamine”.



Küsimusele vastamiseks tuleb juhinduda TLSi 17. paragrahvi 4 lõikest, 44. paragrahvi 4. lõikest, 52. paragrahvi 1. lõikest. Tavaliselt on töötajal seitsme päeva jooksul vähemalt 48 tundi järjestikust puhkeaega. Eeldatakse, et iganädalane puhkeaeg antakse laupäeval ja pühapäeval.



Summeeritud tööaja arvestuse korral (töötamine graafiku alusel) need põhimõtted ei kehti. Tööandja korraldusel on töötaja kohustatud puhkepäeval tööle tulema, kui see on tingitud hädavajadusest. Hädavajadust eeldatakse eelkõige vääramatu jõu tagajärjel tööandja varale või muule hüvele tekkida võiva kahju või kahju tekkimise ohu korral.



Puhkepäeval töötamisel võivad töötajal tekkida ületunnid. Ületunnitööd võib teha poolte kokkuleppel. Sellest reeglist on olemas erand. Tööandja võib töötajalt hea usu põhimõttele vastavalt nõuda ületunnitöö tegemist tööandja ettevõtte või tegevusega seotud ettenägematute asjaolude tõttu, eelkõige kahju tekkimise ärahoidmiseks.



Sõltumata sellest, kas töötaja tööaja arvestus toimub summeeritult, võib töötajat tööle rakendada puhkepäevadel eelmärgitud tingimusi järgides. Seejuures on tööandja kohustatud täitma TLSi paragrahvides 51 ja 52 sätestatud igapäevase ja iganädalase puhkeaja võimaldamise kohta kehtestatud nõudeid.



Kehtiva seaduse järgi hüvitatakse puhkepäevadel töötamine nagu tavalisel tööpäeval töötamine.



Kui töötajal tekkivad ületunnid, hüvitatakse need vaba ajaga ületunnitöö ajaga võrdses ulatuses, kui ei ole kokku lepitud ületunnitöö hüvitamist rahas. Ületunnitöö hüvitamisel rahas maksab tööandja töötajale 1,5kordset töötasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles