Jõulumäe kunstlumerada ootab suusasõpru talve nautima

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeval Jõulumäele treenima tulnud Piret Pormeister (esiplaanil) ja Kristel Laurson lubasid männimetsa vahel lookleval kunstlumerajal kolmapäevani harjutada.
Neljapäeval Jõulumäele treenima tulnud Piret Pormeister (esiplaanil) ja Kristel Laurson lubasid männimetsa vahel lookleval kunstlumerajal kolmapäevani harjutada. Foto: Ants Liigus

Alates eilsest saavad suusasportlased ja pühapäevasõitjad Jõulumäel eelmise talve lumest valmistatud rajal lustida nii päevavalguses kui õhtupimeduses.


“Teisipäeval hakkasime saepuru alla maetud lumehunnikut lahti võtma, kolmapäeval ja neljapäeval vedasime lume rajale ning kohe pääsesid esimesed suusatajad kauaoodatud talverõõme nautima,” kõneles Jõulumäe rajameister Eido Tasalain Pärnu Postimehele. “Kasutasime ära kogu varutud lume ja saime teha 675 meetri pikkuse raja. Panime üpris paksu kihi, mis peaks kestma veebruari lõpuni, kui Jõulumäel tuleb Skandinaavia karikasarja etapp.”



Jõulumäel on parem kui Otepääl


Eile keskpäeval oli vastvalminud rajal hõre liiklus, vaid Piret Pormeister, Kristel Laurson ja suusaneidude määrdemees Tarvi Kuus kihutasid jämedateralisel tehislumel.



“Jõudsime neljapäeval kohale ja tegime siin poolteist tundi tugevat trenni,” rääkis Pormeister. “Jääme Jõulumäele kolmapäevani, et koguda särtsu järgmise nädalavahetuse võistlusteks Soomes. Seni treenisime Otepää kunstlumerajal, kuid siin on hulga paremad tingimused.”



Mille poolest on Jõulumäe rada etem Tehvandi omast?



“Otepääl on lauge reljeefiga ühe kilomeetri pikkune lõik, millel sõidetakse edasi-tagasi,” selgitas Pormeister. “Jõulumäel seevastu on hea looklev ja mänglev rada ühe mõnusa tõusunukiga. Esialgu on ka vähe suusatajaid, kuid võib arvata, et nädalavahetusel läheb ka siin rahvarohkeks. Jõulumäe rahvas on ära teeninud vaid kiidusõnu.”



Küsimusele, millise hinde paneks Tarvi Kuus nii Jõulumäe suusarajale kui olmetingimustele, kostis mees: “Viie palli süsteemis annaksin Jõulumäele praegusi olusid arvestades tugeva kuue.”



Lähema tuleviku plaanidest rääkides märkis Tasalain, et kõik Jõulumäe lumekahurid on valmis esimeste külmakraadidega tööle hakkama.



Rajameistrid ootavad pikisilmi külmakraade


“Järgmiseks nädalaks prognoositakse külma ilma, usun, et juba teisipäeval saame lund toota,” rääkis Tasalain. “Meil on viis turbiin- ja üks torukahur, mille saime Soomest tasuta rendile. Tahame kõigepealt teha ühe kilomeetri pikkuse raja ja katta staadioni kunstlumega.”



Tasalain selgitas, et tänu Euroopa Liidu tõukefondidest saadud rahale on Jõulumäele rajatud veesüsteem, mis lubab lumemasinaid üles seada veevõtukohast kuni kilomeetri kaugusele.



“Pumbamaja on nii võimas, et võiksime ehitada isegi viie kilomeetri pikkuse veetorustiku,” ütles Jõulumäe rajameister. “Niipea, kui külmakraad langeb alla nelja, läheb töö lahti, korraga toodame lund nii radadele kui hunnikusse.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles