Trühvlid teevad jõulud magusaks

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soe kommimass pakitakse kilevorstiks ja tõstetakse külmkappi hanguma.
Soe kommimass pakitakse kilevorstiks ja tõstetakse külmkappi hanguma. Foto: Urmas Luik

Poes on saadaval kümneid kommisorte, isetehtud trühvlitesse saab aga kokku segada just need ained, mis kõige rohkem maitsevad.


Maarja-Magdaleena gildis õpetas eelmisel laupäeval ja tänagi huvilistele trühvlivalmistamist Viiu Viks, kes oma sõnutsi on kaua toitlustuse alal töötanud, kuid magusateo võtab ette hobi korras. “Põhiretsepti pole ma ise leiutanud, küll kombineerin oma maitse järgi trühvlitesse lisandeid,” seletas Viks.



Kommidega gripi vastu


Trühvlite baasretsepti järgi tuleb esmalt sulatada 220 grammi tumedat šokolaadi. Selleks tükeldatakse šokolaad kuumakindlasse kaussi, kausist suuremas potis aetakse vesi keema, tõstetakse pott tulelt ja asetatakse šokolaadikauss kuuma vee sisse, kus ta peaks umbes viie minutiga sulama. Maarja-Magdaleena töötoas kasutati Laima šokolaadi, aga sobivad Kalevi Bitter, Fazeri või mõne muu firma tootedki tingimusel, et need sisaldavad vähemalt 70 protsenti kakaod.



Järgmiseks mõõdetakse potti 60 grammi võid ja 190 milliliitrit 35protsendist koort ning aetakse keema. Segu tõstetakse tulelt, lisatakse sulašokolaad ja segatakse ühtlaseks massiks.



Selles trühvliteo faasis võib põhisegule lisada sukaaditükikesi, kuivatatud puuviljatükke, pähklipuru, rosinaid, tilgakese alkoholi, tšilli- või apelsinipipart, kakao-tšilli maitseainesegu või isegi riivitud ehk pressiga peenestatud küüslauku. Äkiliste lisanditega tuleb olla ettevaatlik, näiteks küüslauku paneb Viks kolm keskmist küünt koguse kohta, kuid kõik oleneb küüslaugusordi teravusest.



“Nimetan küüslauguga trühvleid seagripivastasteks kommideks,” muigas Viks. “Minule meeldivad kontrastid, leian, et küüslaugu või tšillipipra teravus aitab šokolaadi magusust tasakaalustada.”



Saadud mass valatakse vormi ja tõstetakse külmkappi paariks-kolmeks tunniks tahkuma. Kui on väga kiire, võib segu panna sügavkülma. Viks pakib veidi tahenenud massi toidukilesse pikliku rullina, millest mugav hiljem kommisuurusi ampse lõigata.



Kommidest saab kena kingi    


Šokolaadimassist lõigatakse noaga, võetakse teelusikaga või vormitakse sõrmedega parajas suuruses kommid, eelmainitud kogusest peaks välja tulema umbes 15 trühvlit.



Selles etapis võib trühvlite sisse peita terveid mandleid, pähkleid, kirsse või muud meelepärast. Pähklilisi võib enne kergelt röstida, et maitse paremini esile tuleks.



Viimane tegevus on trühvlite katmine meelepärase seguga.



Kes arvab, et head šokolaadi ei saa kunagi üleliia palju olla, võib eelkirjeldatud meetodil taas sulatada mõru musta või magusat valget šokolaadi, trühvlid sinna sisse kasta ja küpsetuspaberile hanguma tõsta. Kasutada tuleks kitsast ja kõrget sulatuskopsikut, laias kausis hangub šokolaad kiiresti ja trühvleid on raske sinna üleni kasta. Eriti peene tulemuse saab, joonistades sulašokolaadiga juba valmis kommidele peale kenasid mustreid.



Peale šokolaadi võib trühvleid veeretada kakaos, kookoshelvestes, šokolaadiströsselites, mandlilaastudes. Viks kasutab huvitavate katteainetena veel Santa Maria apelsinipipart, röstitud riivleiba ja koguni purustatud kartulikrõpse.



Valmistrühvlid võib pakkida üksikult või karbikaupa ning kinkida mõnele šokohoolikule. Trühvleid peaks serveerimiseni hoidma külmkapis, kuna soojal peolaual kipuvad nad pehmeks muutuma.



Viks teeb vahelduseks veidi tervislikumaid kamatrühvleid: kommisisu moodustavad karp toorjuustu, kamajahu ja 50 grammi valget šokolaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles