Juhtkiri: Pihli meeltesegadus

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Postimees

Eesti sotside juht Jüri Pihl on sattunud iseenda pärast niivõrd piinlikku olukorda, et samasugust näidet annab taasiseseisvunud Eesti ajaloost otsida. Võib-olla on kaebekirja kirjutamine riigireetmise kahtlustusega pea-, välis- ja justiitsministri kohta võrreldav lindiskandaaliga, kus Edgar Savisaar lindistas oma kohtumisi kaaspoliitikutega.


Veel arusaamatumaks muutus Pihli käitumine, kui ta üritas kirja kirjutamist üldse eitada. Seepeale pani justiitsminister Rein Lang selle koopia internetti kõigile lugeda.



Kaitsepolitseile kirja kirjutamise motiiv jääb aga siiani paljuski ähmaseks, mistõttu võibki küsida, kas praegune Tallinna abilinnapea oli kirjutamise ajal ajutiselt segane või joovastavate jookide mõju all. Ilmselt saab siinkohal nõustuda politoloog Rein Toomlaga, kelle arvates ajendas kaebuse Pihli (isiklik) solvumine valitsuse ja kunagiste koalitsioonikaaslaste peale.



Tõenäoliselt oli Pihl kohusetundlik ja püüdlik ametnik, kelle tasemele vastas kaitsepolitseiameti peadirektori küllalt kõrge koht. Poliitikas ja erakonna esimehena on Pihlil mõlemad jalad ämbris.



Sotsid peavad katsuma piinlikust olukorrast välja tulla. Kirurgiline sekkumine ehk praeguse esimehe asendamine kellegi teisega võiks olla mõistlik tegu. Ent Savisaargi ei vaja Tallinna abilinnapeaks üksnes kedagi Pihli. Usutavasti on sotsid lõpuks aru saanud, mida tähendas väiksema venna ja noorema partnerina Tallinna võimuliitu minek. Siit jääb vaid sammuke veel ühe järelduseni.



Kogu jant Pihli kaebusega Reformierakonna kolme mõjuka poliitiku suhtes on selgelt seotud 2011. aasta kevade riigikogu valimiste alanud valimiskampaaniaga. Oma valevõttest tingituna on letti sattunud sotsid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles