Kommentaar: Suurt poliitikat teevad vaid kaks riiki

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry (vasakul) ja Sergei Lavrov (paremal) saavutasid Süüria osas kokkuleppe.
John Kerry (vasakul) ja Sergei Lavrov (paremal) saavutasid Süüria osas kokkuleppe. Foto: Reuters

Maailm on juba nädala rahulikumalt hinganud, sest keemiarelva uus kasutamine Süürias saab kohe välistatud ja kuigi kodusõda Süürias jätkub, samuti nagu Süüria valitsuse poliitiline tümitamine ja ähvardamine (juhul kui ei pea kinni lubatust), on see kõik juba teisejärguline. Kindla peale on see nii alates selle nädala lõpust, mis ajaks Süüria valitsus peab teatama kõik oma keemiarelva asupaigad ja ÜRO julgeolekunõukogu võtab vastu resolutsiooni, mis põhineb 14. septembril USA riigisekretäri John Kerry ja Venemaa välisministri Sergei Lavrovi Genfis saavutatud kokkuleppel ja teeb ilmselt mõned teisedki kaasarääkijad tegijateks.

Läinud nädala sündmused kinnitasid taas kord, et päris tegijaid on maailmas vaid kaks. Mis teha, kui ülejäänud suurtegijad ei suuda ajaga kaasas käia ja astuvad otsustamise ajal vale jalga.

Tuletaksin meelde, et pärast 21. augusti keemiarelva kasutamist Damaskuse eeslinnas olid Euroopa suured sõjakust täis: Süüria valitsust tuleb karistada. Samal ajal polnud raske märgata, et USA president Barack Obama hoidis end tagaplaanile, millega tegelikult seletubki Briti peaministri David Cameroni ja Prantsuse presidendi Francois Hollande’i laiutamine sõjakusega. Britt käitus nutikamalt, viies küsimuse parlamenti, mis 28. augustil sõjalise löögi andmise plaani tõrjus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles