Merike Ring: Pürotehnilised tooted ja ohutusnõuded

, tehnilise järelevalve ameti mäetöödeohutuse osakonna spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus

Pürotehnilisi tooteid tuleb kasutada nende kasutusjuhendis sätestatud ohutusnõuetele vastavalt.


Kasutusjuhend tuleb enne kindlasti läbi lugeda ja järgida täpselt selles antud juhiseid ohutu kauguse, toote toestamise ning süütamise viisi õige valiku kohta.



Pürotehniliste toodete väärkasutamisel võib kaasneda enese vigastamise (põletused, kuulmis- ja nägemiskahjustused) või materiaalse kahju tekke oht.



Ostmisel peab kontrollima, et pürotehnilisel tootel ei oleks väliseid vigastusi. Nende esinemisel tuleb toode müüjale tagastada. Pürotooteid tuleb hoida kuivas kohas.



Püroriistade kasutamisel tuleb arvestada järgmiste reeglitega.



Kasutada ei tohi toodet, mille puhul tekib kahtlus, et see ei ole kvaliteetne. Pürotehnilise toote kasutamiseks tuleb valida õige aeg ja koht, arvestades nii öörahu, ilmastikuolude, toote paigutuse kui inimeste asukohaga. Toote ohutu kaugus inimestest ja selle õige paigutus on märgitud kasutusjuhendis.



Püroriista süütaja peab sellest eemalduma võimalikult kiiresti ja kasutusjuhendis märgitud minimaalse ohutu kauguseni. Süütamise hetkel ei tohi kummarduda toote kohale ega seda käes hoida.



Korraga ei tohi põlema panna mitut pürotehnilist toodet. Püro-tooteid ei tohi asetada tulekoldesse.



Mingil juhul ei tohi pürotehnilisi esemeid visata kaasinimeste ega loomade suunas.



Pürotehnilisi tooteid ei tohi kasutada alkoholijoobes. Kui toode pärast süütamist ei toimi, võib sellele läheneda kümne minuti möödudes. Pärast püroriistade kasutamist tuleb korjata kokku nende jäägid.



Kindlasti on väga oluline selgitada lastele püroriistade kasutamise ohte ning näidata head eeskuju niisuguste toodete käsitsemisel.



II klassi pürotehnilist toodet võib kasutada 18 eluaastast. Alla 18 aasta vanused võivad seda teha ainult täiskasvanu järelevalve all.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles