Ingmar Saksing: Kinnisvaraturg 2009

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingmar Saksing, LVM Kinnisvara juhatuse liige.
Ingmar Saksing, LVM Kinnisvara juhatuse liige. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Majanduskriis on kinnisvaraturgu mõjutanud suuremal määral, kui ootasime-kartsime. Turg on rahas mõõdetuna kõrgtasemelt kukkunud neli korda. Selline keskkond on jätnud oma sügava ning raske jälje kinnisvaraturule. 2009. aasta on selle peegeldus.


Teisalt pakkus 2009 ja pakub saabuv 2010 palju häid võimalusi algatusteks, muutusteks ja koostööks. Madalamad hinnad on muutnud uue kodu soetamise lihtsamaks, äripindade puhul võimaldavad väiksemad üürid alustada senisest kergemini uute ettevõtmistega või parandada oma positsiooni juba tegutsevatel ettevõtetel.



2009. aastat iseloomustab suuresti positiivsete signaalide/märkide otsimine. Näiteks jälgitakse jätkuvalt langevate hindade taustal kasvavat tehinguaktiivsust.



Täiesti uudne oli 2009. aastal situatsioon, kus kinnisvaratehing jäi tegemata müüjast sõltuvatel asjaoludel. Kui 2008. aastal mõjutas kinnisvaraturgu ostjate vähenev huvi, siis 2009. aastat iseloomustasid müüjate ja pankade vahel tekkinud lahendamatud probleemid, mis eelkõige olid tingitud turuhinda ületavast laenujäägist.



2010. aastal on oodata alanud protsesside jätkumist. Kinnisvaraturul suureneb välismaalaste osa, suurema tähenduse saab üüriturg. Langevate hindade taustal tehingute arv enam ei lange. 2010. aasta kinnisvaraturgu mõjutab olulisel määral see, kas Eesti võtab 2011. aasta jaanuaris euro kasutusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles