Kirikus kõlab põnev prantsuse muusika

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pärnu Ooper

Laupäeval, 5. oktoobril esitavad sopran Kai Kallastu ja pianist Tanel Joamets Pärnu Ooperi kontserdisarjas "Musica sacra" Pärnu Eliisabeti kirikus põnevat prantsuse muusikat.

Claude Debussy "Bilitise laulud" on üks kaunemaid näiteid helilooja loomingus. Laulude meloodiad järgivad poeetilist fraasi ja lähenevad gregooriuse laulu psalmoodilisele deklamatsioonile. Kirikulaade ja täistoonheliridu sisaldava klaveripartiiga on helilooja loonud hõrgult väreleva müstilise atmosfääri.

Maurice Ravel oli võlutud rahvamuusika spontaansusest ja eksootilisusest. Laulude peen klaveripartii on värvikas ja rütmiliselt nõtke.

Olivier Messiaeni ühtaegu ekstaatilised, dramaatilised ja lüürilised "Maa ja taeva laulud" on pühendatud helilooja abikaasale ja pojale ning kujutavad enesest sügavalt isiklikke pihtimusi. Lauludes on meisterlikult ühendatud värvikas harmoonia ja põnevad ebaregulaarsed rütmid.

Laulude vahel kõlav Aleksandr Skrjabini hiline klaverilooming tekitab omamoodi paralleele nii Messiaeni kui ka Debussy muusikaga. Selles on tajutav püüdlus kujutada ekstaasi ja religioosset armastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles