Koidulas tulevad loodusteaduste õpikojad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keemia õpituba.
Keemia õpituba. Foto: Koidula gümnaasium

Juba neljandat aastat pakub Eesti füüsika seltsi, Tartu ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna, füüsika instituudi ja teaduskooli arendatav programm 7.–12. klassi õpilastele eksperimentidel ja laboratoorsetel töödel põhinevat loodusteaduste eriõpet. Selle programmi keemia ja füüsika õpikojad gümnaasiumile alustavad taas Koidula koolis, bioloogia õpikoda aga Kuninga tänava põhikoolis ning põhikooli füüsika õpikoda Tori põhikoolis.

Füüsika, keemia ja bioloogia õpikodade programmi eesmärk on pakkuda eeldusi omavatele põhikooli- ja gümnaasiumiõpilastele loodusteaduste valikkursusi. Kursuste põhirõhk on eksperimentidel ja laboratoorsetel töödel.

Koidula kooli füüsikaõpetaja Elmu Mägi on õpikodade tööd Koidula gümnaasiumis koordineerinud juba kolm aastat. Ta selgitas, et õpikojad on aastatega populaarsust kogunud: kui alguses oligi projekt kavandatud peamiselt füüsika õpioskuste arendamiseks ja uurimuslikule õppetegevusele kaasaaitamiseks, siis peagi lisandusid keemia ja bioloogia õpikojad.

„Varasematel aastatel on grupid moodustunud peamiselt Koidula gümnaasiumi õpilastest, seetõttu on meie huvilised põhikoolile mõeldud programmi suures osas läbinud,“ ütles Mägi.

Füüsika õpitoas gümnaasiumile antakse Mägi tutvustuse kohaselt eksperimentidel baseeruv ülevaade füüsika gümnaasiumi lisakursusest ja keemia õpikojas samuti eksperimentidel põhinev ülevaade keemia põhikooli ja gümnaasiumi kursuste teemadest. Käsitletakse analüüsi, happeid ja aluseid, oksüdeerimist, värvaineid, lõhnaaineid, anorgaanilist sünteesi ja elektrokeemiat.

Juhendajateks on Tartu ülikooli loodusteaduslike erialade magistrandid ja doktorandid.

Õpikojad toimuvad kord kuus neljatunniste sessioonidena. Eksperimendivahendite komplektid tuuakse iga kord kooli kohale ja on arvestatud 15-liikmelistele gruppidele.

Õpikodade programmi rahastab haridus- ja teadusministeerium, seega on õpikodade programmis osalemine nii koolidele kui õpilastele tasuta. Programmi raames saavad heal tasemel koolitust ka tugikoolide loodusainete õpetajad – nii tõuseb loodusainete õpetamise tase.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles