Pärnu: Ammende villa ehk rikaste värk

Olaf Esna
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu kuurordi tuntumaid kaubamärke on alati olnud Ammende villa. Ranna rajoon on villasid täis, kuid suurejoonelisim neist on 1905. aastal valminud Ammende.

Kaupmees Hermann Leopold Ammende tellis villa projekti Peterburist Mieritzi ja Gerassimovi arhitektuuri- ja ehitusbüroost. Projektile tehti ehituse käigus täiendusi, mis lisasid hoonele ja fassaadile sära.

Maailmasõda, revolutsioon ja Eesti riigi sünd pani põlised sakslaste kaubamajad uude olukorda. Mõni, nagu Hans Dietrich Schmidt ja Jacob Jacke, tegutses 1939. aastani edasi. Teised, näiteks Ammende kaubakontor, pidid likvideeruma. Ammende puhul sahistatakse järglaste pillavast eluviisistki.

Kuna Pärnu linn ei müünud kunagi kellelegi maad, vaid andis obrokile ehk põlisrendile, oli linnal oksjoni korral esimese käe õigus. 1927. aastal kasutaski Pärnu linn esimest korda oma eesostuõigust ja omandas pankrotipesast Ammende villa. Ammende kontor suleti järgmisel aastal.

Taastärkava kuurordielu huvides korraldati Ammende villa elegantse suveseltskonna meelelahutuskohaks Suvekasiinoks. Pärnu esinduslikem lõbustuskoht avati 1929. aastal. Kui kuursaali väisasid keskklassi esindajad, siis Ammendesse oli asja ikkagi vaid paksema rahakotiga rahval. Suvekasiinos toimusid misside ja suveprintside valimisedki.

Linnal oli kord plaan teha majale juurdeehitus ja Olev Siinmaa tehtud projektlahendus on säilinud.

1940. aasta suvel läks maja töörahva käsutusse. Saksa ajal avati Ammendes ohvitseride kasiino (Offiziersheim) ja Talvekohvik (Winter Café). Pärast sõda kasutati villat taas kuurordi huvides. Seal oli arstikabinette, kuurordi raamatukogu.

Taasiseseisva Eesti ajal ei osanud linn majaga midagi ette võtta ja laskis sel vaikselt laguneda.

Lõpuks leidus tartlane Rein Kilk, kelle eestvedamisel ärimehed nii maja kui maa eest valmis maksma olid ja mitu aastat (1997-99) kestnud renoveerimise järel Ammende villasse uuesti elu tõid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles