Pärnu: Hommiku tänava funktsionalistlik kauplusladu.

Olaf Esna
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommiku 1 vasakul, taamal ait (praegu Yasmina keskus) 1966. aastal.
Hommiku 1 vasakul, taamal ait (praegu Yasmina keskus) 1966. aastal. Foto: parnupostimees.ee

Selle foto tõi mulle ennekõike lastekirjanikuna tuntud Venda Sõelsepp. Niisugune funktsionalistlik, ilmselt möödunud sajandi 30. aastate lõpul ehitatud maja asus Hommiku tänaval ja kandis numbrit 1.

Nõukogude ajal asus selles majas Pärnu tarbijate kooperatiivi ehitusmaterjalide kauplusladu. Tegelikult kutsuti seda Agasilla kaupluseks, sest kaua aega juhatas poodi sellenimeline mees.

See kauplus oli maarahva ehk kolhoosnike hulgas väga populaarne, sest nähtava hoone tagaküljel asus kuurisarnane juurdeehitis ja sealt müüdi loomapidajatele jõusööta.

Seda sööta ei jagatud mitte igale soovijale. Oma tarbest üle jäänud piim tuli müüa piimakombinaadile ja alles siis sai jõusööda ostuks vajaliku paberi.

Maja ohverdati möödunud sajandi lõpul Lääne-Eesti Panga (LEP) ehituseks. LEPi pankrotistudes avas seal Pärnu osakonna Sampo, ruumi jätkus Saare apteegilegi.

Ajalooliselt on umbes selles paigas asunud Jaani kirik, mida hakati ehitama 1590. aastal ja mis valmis 1593. Seda kirikut kasutasid eestlased, sakslased, soomlased ja viimati venelased. Kirik lammutati pärast Katariina kiriku valmimist Vee tänava ääres (1767). 1861. aastal paigaldati Hommiku tänava äärde kiriku mälestuseks kaks risti, mida rahvasuu nimetas Rootsi haudadeks.

Enne pangahoone ehituse algust kaevasid arheoloogid sellest paigast välja palju surnuluid, sest kiriku juures oli vanasti surnuaed.

Kultuurilooliselt võib linnapildist kadunud maja kohta öelda veel niipalju, et selle teisel korrusel elas palju aastaid kirjanik Venda Sõelsepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles