Sõudjad jagavad karikaid

Enn Hallik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ateena olümpiaks valmistuvad sõudjad Tõnu Endrekson (vasakul) ja Leonid Gulov said eilsel treeningul Pärnu jõel oma kahepaadis kõvasti tuult ja vett.
Ateena olümpiaks valmistuvad sõudjad Tõnu Endrekson (vasakul) ja Leonid Gulov said eilsel treeningul Pärnu jõel oma kahepaadis kõvasti tuult ja vett. Foto: Ants Liigus

Täna on Pärnu jõel Eesti sõudmise karikavõistlused, kus vormi timmib ka enamik Ateena olümpiaks valmistuvaid tippmehi.

Küll mitte kõrges laines, aga lõikavas vastutuules tulid eile Papiniidu silla poolt treeningult sõudeklubi Pärnu paadisilda Eesti tugevaim paarisaerukahene Tõnu Endrekson - Leonid Gulov, koos eestlastega treeniv lätlanna Kristina Rode-Gulova, esimesel MK-etapil silmapaistvalt esinenud paarisaeruneljane ja Pärnu oma klubi mehed Andrei Jämsa ning Oleg Vinogradov.

“On alles ilm, prrr…” viskas Endrekson üle õla, kui paadist vesi välja oli kallatud. “Kui Ateenas ka nii tuuline peaks olema, vajame kõrgemalt vees istuvat paati. Peame vist Empacheri asemel Filippi proovima.”

Poznanis MK-etapil kogu ühepaadimaailma võitnud ja mõni päev tagasi Iirimaalt puhkuselt tulnud Jüri Jaanson lõpetas treeningu enne koondisekaaslasi.

“Iirimaa on kaunis ja seal oli võrreldes Eestiga imeilus ilm,” rääkis Jaanson. “Sõitsime sõpradega ratastega palju ringi, puhkasin suurepäraselt.”

Eesti karikal Jaanson ei stardi. Üks põhjus võib olla selles, et ülikogenud sportlane valmistub oma viiendaks olümpiaks eriplaani järgi.

“Klubi võttis ju minult paadi ära,” reetis Jaanson teise põhjuse, miks ta SK Pärnule seekord üldvõiduks punkte tooma ei lähe.

Ühepaadil on SK Pärnu andnud karikavõistlustele üles Silver Sonntaki. Kahepaatidel tõotab täna tulla pinevaim konkurents Endreksoni-Gulovi ja narvalaste Igor Kuzmini ning Andrei Shilini vahel. Kindlasti üritavad esimesi kimbutada ka pärnakad Oleg Vinogradov ja Andrei Jämsa. Eesti karikavõistluste eelsõidud algavad täna kell 12, finaalid kell 14.

Eesti paremad sõudjad lähevad järgmisel nädalal vormi testima Saksamaale Münchenisse järjekordsele MK-etapile.

“Andsin üles Endreksoni-Gulovi ja paarisaeruneljase Kuzmin, Shilin, Vinogradov ning Jämsa,” ütles Eesti sõudekoondise peatreener Jaan Tults. “Jaanson Münchenis ei stardi, annan seal ühepaadil võimaluse end näidata Sonntakile.”

Poznanis proovisid end täismeeste seas Kalevi üksikaerusõudjad Jaan Laos ja Alvar Räägel. Münchenisse neid ei saadeta, aga küpsemas on variant vormida neist koos paarisaerusõudjate Sonntaki ja Alvar Rajaga roolijata neljane ning kui see paat rahuldavalt liikuma saadakse, üritada juuni keskel Luzernis veel üht olümpiapiletit.

Kui MK-võistluste esimesel etapil Poznanis võistlesid vaid eurooplased ja neistki oli mõnes paadiklassis tugevaid puudu, siis Münchenis tõotab konkurents tihedam tulla.

“Kahepaate on üles antud 20, kohal on ameeriklased, poolakad ja itaallased,” teab Tults.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles