Pärnu: Valge koolimaja ehk ööklubi Mirage.

Olaf Esna
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänane lustipaik veel korralike tütarlaste koolina.
Tänane lustipaik veel korralike tütarlaste koolina. Foto: parnupostimees.ee

Selle maja ajaloolise pildi lugejate silme ette saamise eest tuleb tänada pärnakas Leo Tammiksaart, kes usaldas Paul Lanzi kalli ja haruldase foto koopia tegemiseks.

Kirjutatakse, et 1733. aastal tehti saksa koguduse organistile ülesandeks pidada Pärnus tütarlastekooli, mida mõni aasta nimetati neitsite kooliks. Kooli arenedes kandis see eri nimesid.

1852. aastal muudeti kool Pärnu kõrgemaks linnatütarlastekooliks ja see asus Kuninga 3 hoovis. Selles majas õppis Lydia Koidulagi (1854-1861). Maja põles maha 1863. aastal.

Uus koolimaja ehitati esimese hoonena tasandatud idavallile aastatel 1863-66. Maja ehitas Torist pärit ehitusmeister Jaan Tammann oma küla talumeestega shveitslasest arhitekti Rudolf Maagi järelevalve all. Haridustempel avati pidulikult 11. jaanuaril 1866. Seda tunti nime all die weisse Töchtershule (sks valge tütarlastekool).

Kool pürgis edasi ja läks seepärast saksakeelselt õppelt üle riigi- ehk venekeelsele õpetusele ning sai gümnaasiumi õigused 1. detsembril 1894. Gümnaasiumiõpet anti selles majas 1902. aastani, mil koliti Nikolai tänavale.

1904-10 tehti hoonele juurdeehitused Ringi ja Hommiku tänava poole.

Hiljem on majas asunud mitmesugused organisatsioonid ja kauplused, nagu näiteks Pärnu Krediitpank, raudteevalitsus, Kaitseliidu Pärnu maleva staap, A. & E. Gerbersoni kübarakauplus, õpetajate osaühisuse Liit raamatu- ja kirjatarvetekauplus.

1. juulil 1931 avati seal linnaapteek, mis oma eraapteekidest madalamate ravimihindadega oli rahva hulgas populaarne. Apteegi sisekujunduse ja mööbli mõtles välja linnaarhitekt Olev Siinmaa. Mööbligi valmistajad olid kodulinnast: Pärnu puutööstuse artellist. Praegu nukrutseb riikliku kaitse alla võetud funktsionalistliku sisekujunduse näide tühjana.

Nõukogude ajal oli kunagises tütarlastekoolis garnisoni ohvitseride maja. Praegu on asukaid rohkem, kuid suurema osa hoonest on enda kätte saanud öine mölluklubi Mirage. Ajaloolisel pildil nähtav tee toob Karja tänava algusesse ehk viie tänava ristumispaika.

Hommikul ja õhtul patseerisid seal pürjelite vissid. Koolimaja nurgal seistes oli linnasaks nagu oma oikumeeni äärel, sest lähim asustus algas alles praeguse Vana turu juures.

Esiplaanil olev lohk on lihtsalt lohakalt täidetud vallikraav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles