Pärnu uue haigla ümbruses algab varsti tee-ehitus

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigla krundi teed jõuavad asfaldi alla selle nädala lõpuks, juurdepääsuteede ehitamine algab järgmisel nädalal.
Haigla krundi teed jõuavad asfaldi alla selle nädala lõpuks, juurdepääsuteede ehitamine algab järgmisel nädalal. Foto: Henn Soodla

Sel nädalal tahavad ehitajad saada asfaltkatte alla Pärnu uue haigla krundisisesed teed ja parklad, tuleval nädalal peaks algama haigla juurde viiva Ristiku tänava ja Oja tänava pikenduse ehitamine.

Haigla Oja tänava poolne sissesõidutee, külastajate parkimisplatsid ja Ehitajate tee äärsete parklate teed on saanud äärekivid ja killustikukatte, asfaltimine algas eile.

“Kui kõik sujub ja ilma peab, saab selle nädala lõpuks haigla ümber asfaldi maha,” arvas Pärnu haiglat ehitava aktsiaseltsi FKSM objektijuht Kaido Zettur. “Siis jäävad teha ainult muru- ja mullatööd.”

Kuus hektarit haljastust

Haljastustööde ja teede ehitamise maht haigla krundil äratab aukartust: asfaldi alla läheb 9500 ruutmeetrit, Uni kivi paigaldatakse 2500 ruutmeetrile, kasvupinnast on haigla ümber aga 45 000 ruutmeetrit.

Zetturi jutu järgi on haljastustööd läinud graafiku kohaselt.

Haigla ümbruse haljastus saab lõpliku ilme sügiseks. FKSMi ja heakorrafirmaga sõlmitud lepingu järgi peab sügiseks olema muru maha külvatud ja kaks korda niidetud. “Sügisel peaks haigla ümber olema juba ilus roheline muru,” seletas Zettur.

1250 meetrit tänavaid

Pärnu linnavalitsus valis juuli alguses haiglale juurdepääsutee loova Oja ja Ristiku tänava ehitamise riigihankekonkursi viiest kvalifitseerunud pakkumisest parimaks aktsiaseltsi Baltifalt oma.

Sel nädalal sõlmivad linnavalitsus ja Baltifalt ehituslepingu, mille kohaselt lüüakse kopp maasse järgmise nädala alguses.

Oja tänavast on tänavu kavas ehitada välja 920meetrine lõik Niidu tänavast kuni haigla peasissekäiguni. Selle tänava kaudu saavad haiglale ligipääsu külastajad. Ehitajate teed ja Oja tänavat ühendava Ristiku tänava pikkuseks tuleb 320 meetrit. Ristiku tänavalt pääsevad haigla juurde raviasutuse töötajad. Algselt ehitusplaanides olnud Ristiku põiktänavat ei ehitata.

Ristiku tänav ja Oja tänava pikendus peaksid praeguste arvestuste kohaselt olema valmis novembri keskpaigaks. 14. novembriks teeb ehitaja valmis mõlema tänava aluspõhja ja paigaldab asfaldi aluskihi. Teine kiht asfalti kavatsetakse paigaldada järgmisel aastal.

“Kui talv oktoobri algul pärale ei jõua, saavad kõik tööd tehtud,” lubas Pärnu linnavalitsuse majandusosakonna ehitusteenistuse juhataja Enno Tammekivi. “Haiglat teenindav liiklus peab talveks sinna peale saama.”

Pärnu linna selle aasta eelarves on haigla juurdepääsutee rajamiseks ette nähtud 8,35 miljonit krooni.

Osa tööd jääb uueks aastaks

Tammekivi sõnade kohaselt on haigla ümbruse tänavate ehitamise raha väga napp ja kõike algselt kavandatut ei pruugi selle eest saada. Nii näiteks võib väljaehitamata jääda osa Oja tänava valgustusest.

“Lisaraha paistmas ei ole,” ütles Tammekivi. “Võib-olla saab osa praegusest valgustusest kasutada.”

420meetrist Oja tänava lõiku Ristiku tänavast kuni Ehitajate teeni sel aastal rahapuudusel välja ei ehitata.

See tänavaosa valmib järgmisel aastal. Siis saavad teise kihi asfalti ka tänavu ehitatavad tänavajupid. “Olen teinud selleks järgmise aasta linnaeelarvesse kaheksa miljoni krooni suuruse taotluse,” lausus Tammekivi.

Kui haigla järgmise aasta alguses tööle hakkab, on vaja lahendada raviasutuse juurde viivate ühissõidukite küsimus.

Pärnu ATP tegevdirektori Andrus Kärpuki sõnade kohaselt ei ole linnavalitsus kui bussiliikluse planeerija oma soove ja võimalusi veel välja öelnud.

Vaja oleks rohkem bussiliine üle uue silla

Teada on, et linn tahaks panna käima Oja ja Papiniidu tänava vahelise liini, et Raeküla ja Mai rajooni elanikud otseteed haiglasse pääseksid.

Kärpuki jutu järgi viiakse tõenäoliselt haigla juurde ka praegune Niidupargi peatus, mis on mitme liini lõpp-peatus.

Tänavate planeeringus asuvad bussipeatused Oja tänaval Pikanõmme tee ristmiku ja haigla peasissekäigu juures. Bussipeatus on kavandatud ka Ehitajate tee ja Ristiku tänava ristmiku lähistele.

Bussifirma juhi sõnutsi ei saa haigla ja linnaosade vahelist bussiühendust vaadata eraldiseisvana, vaid kompleksselt kogu linna ja maakonna liinidega: linna saabuvate maaliinide üks peatusi võib tulla Papiniidu ristmikule, kus saaks kerge vaevaga ümber istuda haigla juurde sõitvale bussile.

Kärpuki sõnul tuleb lahendada ka dotatsiooni küsimus. “Alates maist, kui kütuseaktsiis tõusis, on meil olnud igakuine lisakulu 360 000 krooni, mida ei kompenseerita,” märkis bussifirma juht.

Et linnal bussiliikluse planeerijat ei ole, hakkab sellega tegelema ilmselt bussifirma logistik, kes on praegu puhkusel.

Kärpuki arvates võiks haigla bussiühenduse esialgne kava valmida septembrikuu lõpuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles