Raeküla raudteejaam püsib endiselt varjusurmas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõnda näeb välja kakskümmend aastat tagasi valminud uhke Raeküla raudteejaam.
Nõnda näeb välja kakskümmend aastat tagasi valminud uhke Raeküla raudteejaam. Foto: Henn Soodla

Rongiga suvepealinna saabunuid tervitab jaamahoone ja kohviku asemel räämas ning segipekstud akendega tondiloss.

Mullu kevadel Edelaraudteelt jaamahoone ostnud Redstar Invest OÜ on lepingu järgi kohustatud jaamahoonesse kohviku ehitama.

Redstar Invest OÜ juhataja Sven Honga on korduvalt lubanud, et vanast majast saab tänavu suveks viisaks koht, kus pakutakse kvaliteetset toitu. Praegu aga ei viita miski sellele, et hoones varsti kohvi ja ninaesist antakse.

Aasta jooksul on suudetud mõne katkise akna ette paigutada vineerplaadid ning vanad uksed. Ka on alustatud hoone ühe külje katmist soojustusmaterjaliga. Töö on aga pooleli jäänud ja kurikaelad on soojustusmaterjalile näpud taha ajanud. Selle tükid vedelevad ümber maja laiali.

Ehitus jäi toppama arhitekti allkirja taha

Linna ehitusjärelevalve ameti juhataja Ilme Palu selgitusel peatati hoone ehitus tänavu 30. jaanuaril. Põhjuseks see, et maja ümberehitamist alustati selle kunagise arhitekti Kuno Raude heakskiiduta. Miks kohviku projekteerinud Arinco Projektbüroo OÜ Raude allkirja ei hankinud, pole teada.

Palu mäletamist mööda oli Honga väga sõnakuulelik mees, kes tund pärast kõnet ehitusjärelevalve ametist oma ehitusmehed maja juurest ära kutsus.

Niisama agar ei olnud Honga ehituse taaskäivitamisel. Ehitusluba taastati 30. juunil, kuid vilkalt sebivaid tunkedes töömehi maja juures märgata ei ole.

Linna heakorraspetsialisti Arvo Kase sõnul lähevad raudteejaama välisilme ja fassaad vastuollu linna heakorra eeskirjadega. “Ehitusjärgus hoonelt ei saagi nõuda, et ta näeks ideaalne välja, kuid seal on asi ideaalist väga kaugel,” leidis Kase.

Pool miljonit soolas

Eeskirjade kohaselt peaks hoone juures olema ka sildid, millel kirjas tööde teostaja ja objekti valmimise kuupäev. Midagi sellist jaamahoone juurest ei leia.

Eile sündmuskohta üle vaatamas käinud Kase ütles, et tõenäoliselt saadab ta Redstar Invest OÜ-le märgukirja heakorraeeskirjade rikkumise kohta.

Kas ja millal lubatud kohvik siiski valmib, ei õnnestunud välja selgitada. Honga on väga hõivatud mees, ajakirjaniku küsimustele ei ole tal oma jutu järgi kohe kuidagi aega vastata.

Palu väitel ei saa ehitusjärelevalve hoone valmimise tähtaega ehitajatele ette kirjutada. Kui aga hoone ehitamisega lähiajal ei jätkata, võib ehitusjärelevalve amet teha Redstar Invest OÜ-le ettekirjutuse. Kui ka sellest õppust ei võeta, ähvardab hoone omanikke kuni poole miljoni krooni suurune rahatrahv.

Asso Puidet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles