Jüri Jaansoni hõbe on Pärnu esimene olümpiamedal

Enn Hallik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik/Postimees

Võites Ateena olümpiamängudel meeste ühepaadisõudmises hõbemedali, tegi Jüri Jaanson seda, mida veel keegi ei ole suutnud. Ta on esimene, kes läks pärnulasena olümpiale ja tuleb sealt medaliga. Kõik eelmised kangelased - Jaan Talts, Andrus Veerpalu, seni ainsa eestlasena sõudmises olümpiamedali teeninud Raul Arnemann - on olümpiale lähetatud mujalt.

Jaansoni saavutust võib nimetada fenomenaalseks, sest ta naasis maailma tippu ja võitles vapralt koguni olümpiakulla eest mõni nädal enne 39. sünnipäeva. Keegi ei ole kokku lugenud, kui mitu korda on seda meest vanusele ja vahepealsetele kehvadele tulemustele viidates maha kantud, aga ta on tõusnud tuhast ikka ja jälle.

Eesti meistriks tuli Jaanson täpselt 20 aastat tagasi, 1989. aastal sai ta MM-pronksi ja 1990. aastal krooniti Eesti läbi aegade edukaim sõudja kauges Tasmaanias maailmameistriks. Taas tõusis Jaanson tippu 1995. aastal, teenides Tamperes MM-hõbeda ja võites teist korda maailma karika. Igihalja spordimehe kolmas särav etteaste oli neli aastat tagasi Sydney olümpial, kui ta lõpetas igati kiitust väärinud kuuenda kohaga.

Olümpial osales Jaanson esimest korda 1988. aastal Soulis. Seni puudus tema auhinnakapis vaid üks trofee, olümpiamedal, nüüd on seegi lünk täidetud.

“Sõit oli väga raske, aga ma olen hõbemedaliga ülimalt rahul ja õnnelik,” ütles Jaanson. “Realistina väidan, et norralase Olaf Tufte löömiseks mul sel päeval võimalused puudusid, seega võtsin maksimumi.”

Särava saavutuse eest Eesti Olümpiakomiteelt 800 000 ja kultuuriministeeriumilt 400 000 krooni teeninud Jaanson saabub Eesti teiste olümpial edukalt esinenud sõudjatega kodumaale 30. augustil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles