Olümpiasangarid jõudsid koju

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ateena sõudevõistluse ühepaadi olümpiahõbe Jüri Jaanson koos abikaasa Tatjana, tütarde Anita ning Gretaga ja kettaheite olümpiapronks Aleksander Tammert koos tütre Alissaga võtsid Tallinna lennujaamas vastu sõprade ja toetajate õnnitlusi.
Ateena sõudevõistluse ühepaadi olümpiahõbe Jüri Jaanson koos abikaasa Tatjana, tütarde Anita ning Gretaga ja kettaheite olümpiapronks Aleksander Tammert koos tütre Alissaga võtsid Tallinna lennujaamas vastu sõprade ja toetajate õnnitlusi. Foto: Ergo Kuld/Postimees

Eile kell 14.30 ajal oli Tallinna lennujaamas pidulik ja ärev õhkkond: sõbrad, sugulased ja leheneegrid ootasid pikisilmi Ateena olümpiakangelasi. "Olümpiavõit teeb lahti uksed, murrab lahti südamed," laulis Ateenast kodumaale saabunud olümpiamedalimeestele tervituseks Tallinna poistekoor.

Tulidki: ees medalivõitjad Jüri Jaanson, Indrek Pertelson ja Aleksander Tammert, tagapool treenerid, teised võistlejad, ametnikud. Lilli ja häid sõnu jätkus kõigile.

"Soovin issile õnne ja tahan, et tal ka edaspidi niimoodi hästi läheks," ütles hetk enne tervitusi üheksa-aastane Anita Jaanson, lillekimp käes. Sama meelt oli tema nelja-aastane õde Greta.

Isa tõstis mõlemad tüdrukud kätele, siis oli neil lihtsam kalli-kalli teha.

Olümpiakomitee asepresident Jüri Tamm pani medalimeestele kaela tammepärja.

"Hea tunne on," ütles hõbemedalimees õnnitluste vahele. "Kõik sekeldused on seljataga. Medal on otsekui vabanemine - suur töö on andnud tulemusi. Nüüd tahaks natuke puhata."

Küsimuse peale, kas ta Pekingi olümpiamängudel ei mõtle, raputas Jaanson naerdes pead: "Praegu küll mitte."

Pojale vastutulnud ema Elle-Mare jagas seda arvamust. "Ta on ikka meeletult tööd teinud! Tore, et tuli niisugune tulemus. Aga minu arvates aitab."

Eesti sõudeliidu president Rein Kilk, kes ise sõudekanali ääres Jaansoni ja teiste sõudjate võistlusele kaasa elas, on spordis tähele pannud üht asja: ei võida alati see, kes on kõige rohkem tööd teinud.

"Jüri Jaansoni puhul pääses õiglus lõpuks võidule. Ta on selle ammu ära teeninud," kinnitas Kilk. "Küll tuleb ka kuld. Jaanson jätkab kindlasti. Oleme juba kokku leppinud," lisas ta veendunult.

Ateenas tõmbas Kilk olümpiakomitee presidendi Mart Siimanni pintsakult eest keskmise nööbi, mille Siimann alles siis tagasi saab, kui eestlased Pekingis kaks medalit võidavad.

"Tegime niisuguse kauba. Olümpiakomitee peab rahastamisel arvestama sõudmise eelisalade hulka. Meie omakorda peame vastu andma kaks medalit Pekingis," selgitas Kilk tehingut.

"No see on hea kaup küll: ühe nööbi vastu kaks medalit," muigas Siimann, kes pidi aga Kilgi tembu tõttu Ateenas vastuvõttudel nööbita käima.

President kinnitas, et sõudmine ongi juba eelisala.

"Me arutame, kuidas veel stimuleerida neid spordialasid, mis Ateenas edu saavutasid: sõudmist, juudot, kergejõustikku, võib-olla veel midagi."

Pärast vastuvõttu lennujaamas võtsid medalimehed vastu spordisõprade õnnitlusi Tallinnas Raekoja platsil.

Pärnakad said oma linna olümpialastega pidutseda õhtul Endla teatri parklas, kus Jaansonile, Tõnu Endreksonile, Oleg Vinogradovile ja Andrei Jämsäle ning tublide sõudjate treeneritele anti üle kokku 280 000 krooni Pärnu linnavalitsuse preemiat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles