Pärnu sõudjad näitasid kodujõel väge

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõudeklubi Pärnu roolijata neljase mehed Silver Sonntak (paremalt), Tõnu Endrekson, Vahur Mäe ja Andrei Jämsä võitsid meistritiitli kindlalt.
Sõudeklubi Pärnu roolijata neljase mehed Silver Sonntak (paremalt), Tõnu Endrekson, Vahur Mäe ja Andrei Jämsä võitsid meistritiitli kindlalt. Foto: Eno-Gerrit Link

Ateena olümpial paarisaeru kahepaadil neljanda koha saanud pärnakas Tõnu Endrekson lisas Pärnu jõel oma trofeede hulka kaks Eesti meistritiitlit, kolme kullaga oli meistrivõistluste edukaim sõudja Raimo Pull.

Sõudeklubi Pärnu esindava Endreksoni 18. meistrikuld tuli roolijata neljasel koos Ateena olümpial käinud Eesti koondise varumehe Silver Sonntaki, Vahur Mäe ja olümpia üheksanda koha omaniku Andrei Jämsäga.

SK Pärnu paatkond jõudis üle lõpujoone ajaga 6.16,6. Teiseks tulnud noored Pärnu Kalevi sõudjad Jaan Laos, Alvar Räägel, Allar Raja ja Rauno Talisoo kaotasid viie sekundiga.

Olümpialastele polnud vastast

“Võit tuli suhteliselt lihtsalt,” kommenteeris Endrekson sõitu. “Mõtlesin, et Kalev hakkab meile rohkem vastu.”

Kuninglikul kaheksapaadil ei jätnud Sonntak, 19. Eesti meistritiitli võitnud Endrekson, Jämsä, Oleg Vinogradov, Mäe, Alari Toome, Raimo Pull, Artur Maier ja roolija Mirkko Killing neljale vastasele mingit sõnaõigust.

Ajaga 5.57,5 finisheerinud paat alistas Pärnu Kalevi paatkonna (Laos, Räägel, Raja, Siim Lutoshkin, Talisoo, Andrus Arula, Meelis Martin, Roman Raivet ja roolija Kristo Laarmann) 10,3 sekundiga. Kolmas oli Narva, kes kaotas võitjatele üle 22 sekundi. Neljandaks jäänud SK Pärnu teisel paatkonnal jäi pronksi võitmisest puudu kolm sekundit.

Konkurents võinuks tihedam olla, kui meistritiitlile heidelnuks Narva Energia sõudjad, kuid pärast Ateena olümpiat otsustasid narvalased aja korraks maha võtta ja Pärnusse sõitma mitte tulla. “Tugevate konkurentide puudumise üle ma ei kurda. Saan narvakatest täiesti aru - olümpia sai läbi ja nüüd on enne üliõpilaste MMi närvipinge langus,” lausus Endrekson.

Endrekson ja teisedki olümpial käinud oleksid võinud oma trofeeriiulit Eesti meistrivõistluste medalitega veelgi täiendada, kuid teisel päeval nad võistlustest osa ei võtnud.

Olümpiameeste eemalejäämisel tõusis meistrivõistluste edukamaks sõudjaks SK Pärnu esindaja Raimo Pull. Kergekaalus heitles ta kullale oma klubikaaslase Aleksei Lipintsoviga, alistades vastase alles raja viimases osas. Pullile mõõdeti lõpuajaks 7.25,1, Lipintsov kaotas talle 1,3 sekundiga.

Kolmanda esikoha sai Pull paarisaerulisel neljasel koos Andrus Sabiini, Artur Maieri ja tallinlase Valeri Prosvirniniga (6.10,2), Pärnu kalevlased olid Narva ja Viljandi järel neljandad.

Meeste ühesel polnud vastast Allar Rajale, kelle võiduaeg oli 7.22,3. Teisena lõpetanud narvalane Vladimir Latin pidi alla vanduma rohkem kui poole minutiga.

Meeste roolijata kahesel jätsid pärnakad koju kõik medalid. Esimestena läbisid raja kalevlased Jaan Laos ja Alvar Räägel (7.00,1), teised olid sõudeklubi Pärnu esindajad Martin Absalon ja Sten Villmann (7.19,5) ning kolmandad nende klubikaaslased Rait Mänd ja Eerik Absalon (7.36,7).

Naiste paarisaeru neljasel tulid Eesti meistriks Pärnu kalevlased Kaisa Pajusalu, Katrin Karotamm, Helen Tinkus ja Merle Hanson, kes läbisid distantsi ajaga 7.00,9. SK Pärnu sõudjad pidid tartlaste ja mulkide järel leppima neljanda kohaga.

Ka naiste kaheksapaadil jäi võit kodulinna. Pajusalu, Merle Raaliste, Tinkus, Hanson, Katrin Herm, Reet Palm, Mari-Liis Feodorov ja Ulvi Lutoshkin koos roolija Kristiina Tinkusega olid paremad Viljandi, Tartu ja SK Pärnu ühispaatkonnast.

Naiste paarisaeru kahesel olid Pajusalu ja Tinkus teised.

Üliõpilaste MMile

Sel nädalavaheusel stardib Prantsusmaal Brivela-Gaillarde’is üliõpilaste maailmameistrivõistlustel eestlaste kaheksapaat, kus istuvad Silver Sonntak, Tõnu Endrekson, Andrei Shilin, Leonid Gulov, Oleg Vinogradov, Vahur Mäe, Allar Raja, Jaan Laos ja roolija Sille Vaiksaar.

“Vastastest ei tea me midagi,” kommenteeris Endrekson eestlaste medalilootusi. “Kunagi ostsime klubile vägeva kaheksase, peab nüüd ara proovima. Eks näis, mis seal saab, me ei ole kordagi koos vee peal käinud.”

Tudengite tiitlivõistlusel osaleb pärnakatest veel kergekaalu ühepaadil Roman Raivet.

Tagasi üles