Perekond Jaanson võidutses Itaalias

Enn Hallik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kahe silla jooks mõjus toonusttõstvalt: Pavel Loskutov (paremal) võitis Souli maratoni, Jüri Jaanson oli esimene nii Ameerikas kui Itaalias.
Pärnu kahe silla jooks mõjus toonusttõstvalt: Pavel Loskutov (paremal) võitis Souli maratoni, Jüri Jaanson oli esimene nii Ameerikas kui Itaalias. Foto: Ants Liigus

Sõudmise olümpiahõbe Jüri Jaanson võitis pühapäeval Itaalias peatse taliolümpialinna Torino külje all Po jõel 11 kilomeetri pikkuse regati, Tatjana Jaanson oli parim naisveteran.

Kuu aega tütar Anitaga Ameerikas elanud ja harjutanud Jaanson põikas läinud nädala keskel vaid üheks päevaks kodunt läbi, võttis naise kaasa ja sõitis hooaja arvatavasti viimasele võistlusele Itaaliasse. Eile jõudis ta taas Pärnu.

Jaanson võitis 13. korda peetud Silverskifi ühepaatide maratoni ajaga 41 minutit ja 28 sekundit. Talle järgnesid kaks itaallast: mitmekordne maailmameister suurematel paatidel Elia Luini kaotas 28 sekundit, kuni 23aastaste karika teeninud David Nestola 46 sekundit.

Silverskifi regatil osales igasuguses vanuses mehi ja naisi 13 riigist, kokku lõpetas pika võistlusdistantsi 172 sõudjat. Naistest oli parim absoluutarvestuses 29. kohaga lõpetanud olümpiavõitja ja paljukordne maailmameister valgevenelanna Ekaterina Karsten.

1988. aastal Souli olümpial NSV Liidu koondises võistelnud Tatjana Jaanson lõpetas 122-ndana, kaotas abikaasale üheksa minutit ja sai autasuks suure karika. Väärib märkimist, et ta oli parim mitte üksnes oma, vaid ka nooremate veteranide klassis.

Jüri Jaanson võttis aerud kodunt kaasa, Po regati korraldajad andsid talle sõitmiseks uhiuue Empacheri paadi, mis oli Jaansoni olümpiapaadi täpne koopia. Tatjana Jaanson sai korraldajatelt nii väga hea paadi kui aerud.

Po jõel starditi suuremate ummikute vältimiseks 20sekundiliste intervallidega ja see tähendas, et esmakordselt sel regatil startinud said ebamugava stardipositisooni ning neil tuli etteotsa jõudmiseks sooritada palju möödasõite.

Nii see (Jaansonil tuli laveerida mööda vähemalt kolmekümnest konkurendist) kui kerge vastutuul olid põhjuseks, miks Jaansonil ei õnnestunud ületada nii olümpiatelt kui MMidelt tiitleid kogunud sakslase Andre Wilmsi mullust rajarekordit 40.59. Suutnuks Jaanson seda, saanuks ta lisaks esikohaauhinnale tasuks veel 1000 eurot.

Jaansoni hooaeg läks igati korda. Esmalt jahmatas ta sõudemaailma, võites Poznanis MK-etapi, augustis tuli ta Ateena olümpial hõbedale. Olümpia järel on Jaanson võistelnud kaks korda: 23. oktoobril võitis ta USAs Bostonis viie miili pikkuse regati Head Of The Charles ja nüüd Itaalias Silverskifi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles