Graafikafestivali näitused avati hoo ja müraga

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunst võib olla raevukas, särisev ja kaootiline: tegevuskunstnikud ilmestamas kunstihallis Le Dernier Cri töid.
Kunst võib olla raevukas, särisev ja kaootiline: tegevuskunstnikud ilmestamas kunstihallis Le Dernier Cri töid. Foto: Ants Liigus

Laupäeval kogunesid Pärnu kunstihalli sajad kunstisõbrad, et avada ühendfestivali "In Graafika" ja Pärnu nüüdismuusika päevade raames linnas hulk näitusi.


Pärnu kunstihalli oli täitnud oma loominguga Prantsuse kunstnikerühmitus Le Dernier Cri kahasse Soome sõsarorganisatsiooni Kutikuti koomiksikunstnikega. Pärnu muuseumis võis imetleda vanameister Eduard Viiralti seninägemata loomingut, kohal olid kogu omanik soomlane Juhani Komulainen ja Viiralti töödelt tuntud lapsmodell Virve, nüüdseks juba vanaproua.



Graafik Sirje Eelma oli Endla teatri palmisaalis kokku pannud väljapaneku Eesti vabagraafikute ühenduse liikmete töödest. Palmisaali ukse juures püüab pilku graafilistest töödest moodustatud värav.



"Käisin graafikutele välja idee teha ehitusploki mõõtmetes ehk formaadis 25x40 üks töö. Minule oli see suur risk ja hullumeelne idee, aga osa kunstnikke tuli sellega kaasa. See kogu täieneb pidevalt ja peaks näitama graafikatehnikate paljusust ja autoreid," rääkis Eelma. Töid külg külje kõrval kõrvuti panna oli suur risk, sest igal on oma koloriit ja autoridki kõik tuntud kunstnikud. "Eks siis ole näha, kas saab midagi ka koos teha," lisas Eelma.



Kunstikriitik Vappu Thurlow oli seda meelt, et "In Graafika" on üle-eestiline kunstisündmus.



"Vabagraafikute ühenduse väljapanek on hästi kujundatud. Mulle meeldib Sirje Eelma värava-kujund, mis juhatab sümboolselt graafikute maailma. Küüni treppidel on kujundanud toredasti CDsid Reti Saks. Silma jääb Maria-Kristiina Ulase installatsioon," kirjeldas Thurlow oma esmamuljeid Endla galeriis väljapandust. Tema sõnutsi mõjub Virge Jõekalda seeria uhke ja suurejoonelise altarina.



"Tore, et korraldajad on kohale toonud narvaka Kuzja Zverevi oma töödega, teda pole lihtne leida. Zverevi looming on näide vene kontseptuaalsest graafikast," märkis kriitik. Näitusel on tema arvates palju toredaid töid, mis väärivad uudistamist.



Tähelepanu väärib, et "In Graafika" korraldajad tellivad igal aastal pealinlaste tarbeks bussi, mis need kohale toob ja hiljem ära viib. Väike detail, kuid kõnekas. Vappu Thurlow rääkis, et kui aastate eest oli buss, mis tõi graafikafestivali avamisele Tallinnast Pärnusse kunstipublikut, pooltühi, siis nüüd tuldi koguni mitme bussiga.



"Tore on näha, et Pärnu kunstisaalid on puupüsti rahvast täis. Näitused on sisukad ning avamised olid vilkad ja hoogsad. Ei ole venitamist. Pärnakatele on iseloomulik tihe seltskondlik rütm. Teil on siin palju tugevaid loovisiksusi: Al Paldrok ja Mari Kartau, aga ka teised. Põnev seltskond," kinnitas Thurlow.



Kuzja Zverev astus professionaalsete graafikute näituse avamisel üles performance'iga. Mees on sündinud Kesk-Venemaal Kostromas, praegu töötab ta Narva õigeusu humanitaargümnaasiumi kunstistuudios. Kooli nimigi kõneleb, et seal õpetatakse õigeusu aluseid. Zverev on püüdnud aastaid osaleda mainekamatel Eesti kunstinäitustel. "In Graafikal" pole tal esimest korda.



"Kunst on oma iseloomult kosmopoliitne, kunstil pole rahvust või kui, siis õige vähesel määral," pakkus kunstnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles