Sõudjad harjutavad Aadria mere ääres

Enn Hallik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgumandlite lõikusest taastuv Tõnu Endrekson sõidab Horvaatias Skradinis harjutavatele koondisekaaslastele järele tuleva nädala alguses.
Kurgumandlite lõikusest taastuv Tõnu Endrekson sõidab Horvaatias Skradinis harjutavatele koondisekaaslastele järele tuleva nädala alguses. Foto: Ants Liigus

Eesti koondise tuumiku moodustavad Pärnu sõudjad sõitsid Horvaatiasse kolmenädalasse laagrisse, kus muuhulgas proovitakse, kuidas libisevad kahepaadil Jüri Jaanson ja Tõnu Endrekson.

Aadria mere äärde sõudeliidu finantseeritavasse kolmenädalasse laagrisse pidi plaani järgi sõitma kogu Eesti sõudjate paremik, paraku läksid soojemale maale üksnes sõudeklubi Pärnu sportlased Jüri Jaanson, Silver Sonntak, Andrei Jämsä, Oleg Vinogradov ja Vahur Mäe ning Pärnu kalevlane Allar Raja.

Tõnu Endrekson, kellel nagu narvalastel Igor Kuzminil, Vladimir Latinil ja Oleg Dmitrijevil lõigati alles eelmisel nädalal Tartus kurgumandleid, sõidab koos massöör Ulvi Veideniga Horvaatiasse teisipäeval.

“Narvalased jäid koju kes õpingute, kes tervise pärast, ka Pärnu Kalevi üksikaerumehed Jaan Laos ja Alvar Räägel ei saanud kooli pärast kolmeks nädalaks ära sõita,” ütles Eesti sõudekoondise peatreener Jaan Tults.

Skradin on hea treeningupaik

Suurem osa sõudjatest sõitis Aadria mere äärde väikebussiga, Jaanson valis kiirema ja mugavama lennusõidu. Splitist, kus ta maandus, jäi Skradini linnakesse vaid sadakond kilomeetrit.

“Oleme Skradinis varem kolm korda käinud,” põhjendas Tults treeningupaiga valikut. “See ei ole nii kaugel kui näiteks Sevilla, Horvaatias on hinnad meile soodsad, mehed elavad mõnusas omaette pansionaadis. Ilma päris ette ei tea, aga tublid plusskraadid on seal kindlasti ja nii tuuline kui kevadel ei ole praegu Aadria mere ääres ka.”

Sõudjad võtsid kodunt kaasa ühe- ja kahepaadid, Tultsi sõnade järgi on plaanis aeroobset vastupidavust kasvatavad pikad veetreeningud.

Oma eesmärgid on Ateena olümpia hõbedamehel Jaansonil. Peatreeneri informatsiooni järgi võtab sõudjakarjääri jätkata otsustanud Jaanson ühe hooaja korraga ja järgmisel suvel on ta seadnud sihiks tulla maailmameistriks.

Jaanson tahab Endreksoniga sõita

Horvaatia laagris soovib Jaanson proovida, kuidas istub tal koostöö paarisaeru kahepaadis Tõnu Endreksoniga. See katsetus on ka üks põhjusi, miks mandlioperatsioonist taastuv Endrekson koondisekaaslastega Skradinis küll hiljem, aga siiski liitub.

“Jüri tahab tulla maailmameistriks, aga seni pole meil selgust, millises paadis ja kellega ta seda üritaks,” rääkis peatreener Tults. “Reaalne variant on, et Ateena olümpia neljas duett Endrekson ja Gulov jääb kokku ning Jaanson valib endale paarimeheks tugevuselt järgmise mehe, aga praegu on otsimise ja katsetamise aeg, las Jüri ja Tõnu proovivad ühte istuda.”

Sõudeliidus murtakse praegu päid, leidmaks optimaalseid projekte ja edasiminekuteid.

“Peame jõudma selgusele, kas Ateenas võistelnud kahene ja neljane jätkavad samas koosseisus, ning kaheksapaadi projekti haarame need mehed, kes veel olümpiatoetust ei saa, või toimub meeste ja paatide vahel vangerdusi. Ütlen - esialgu on variante palju.”

Lühike puhkus, mille meie tippsõudjad oktoobris lõppenud hooaja järel said, on ammu unustatud, mehed rügavad järgmise suve õnnestumise nimel täie jõuga.

Sõudjad vedelemiseks aega ei saa

“Treeningprotsess on pidev,” väitis Tults. “Horvaatia järel harjutatakse klubides, järgmine treeninglaager on 10.-23. jaanuaril Otepääl. Ja siis on käes aeg taas vee peale minna.”

See, kuhupoole auto- ja paadininad seatakse, sõltub ennekõike sõudeliidu rahakotist. Ideaalis näeb Tults laagriliste seltskonda kuni 20-liikmelisena, kelle pikk reis ja harjutamine näiteks Sevillas kujuneb üsna kulukaks. Ja kui Eestimaa talv üllatab karmuse ning pikkusega, siis ühest laagrist ei piisagi ning tasemel olemiseks tuleb leida veel teisegi veelaagri raha.

“Seni teistest eraldi treeninud Jaansonil ei ole seni eriplaani,” teadis Tults. “Ta liitus koondisega ja kui kõik teda rahuldab, harjutab ta koos teistega. On muidugi võimalik, et ta vajadusel endale veel midagi lisaks organiseerib.”

Jaanuari lõpul võistlevad Eesti tippsõudjad taas Tallinnas mainekal ergomeetrisõudmisvõistlusel Alfa. Maailma karikasari algab maikuus ebatraditsiooniliselt Londonis. MM peetakse seekord Jaapanis Kifus augusti viimastel ja septembri esimestel päevadel.

“Oleme endale seadnud ülesandeks tuua sealt vähemalt medali, mis soovitavalt oleks muidugi kuldne,” ütles Tults. “Palju sõltub mõistagi sellest, kui palju on meil oma ettevalmistusplaanide teostamiseks raha. Jaanuari lõpuks saab selgeks, kas meil on vajaminevad neli-viis miljonit krooni või ei.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles