Pärnu sõudjad teenisid kodujõel lõviosa karikavõistluste auhindu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kalevlased Merle Hanson (vasakul) ja Helen Tinkus võitsid kodujõel Eesti karikavõistlustel neidude A-klassi paarisaeru kahepaatide finaalsõidu veenva ülekaaluga, teisena lõpetanud Tartu paatkonda edestati tosina sekundiga.
Pärnu kalevlased Merle Hanson (vasakul) ja Helen Tinkus võitsid kodujõel Eesti karikavõistlustel neidude A-klassi paarisaeru kahepaatide finaalsõidu veenva ülekaaluga, teisena lõpetanud Tartu paatkonda edestati tosina sekundiga. Foto: Tõnis Kukk

Kuigi mõned Eesti tippmehed jäid Pärnu jõel toimunud sõudmise Eesti karikavõistlustelt kõrvale, pakkus seitsme klubi sportlaste omavaheline jõuproov palju põnevust.

Viimastel aastatel on tavaks saanud, et koduveel sõudvad pärnakad ei ilmuta teiste linnade sportlaste suhtes erilist külalislahkust. Seekord kogusid kõige rohkem auhindu ja teenisid võistkondliku esikoha Pärnu Kalevi noored, teiseks tuli sõudeklubi Pärnu esindus ja kolmanda kohaga pidi leppima SAK Tartu tiim. Esikolmikule järgnesid Viljandi SK, Narva SK Energia, Tartu Ülikooli akadeemiline spordiklubi ja Tallinna sõudeklubi.

“Üllatas, et Pärnu Kalev suutis seekord klubide karika võita,” rääkis sõudetreener Reet Palm Pärnu Postimehele. “Meil käis põnev heitlus Pärnu sõudeklubiga terve päeva. Eelviimases finaalsõidus diskvalifitseeriti õigelt kursilt kõrvale kandunud SK Pärnu roolijata neljapaat ja see tegi meie võidu lihtsamaks.”

Kahepaatidel võidutsesid favoriidid

Karikavõistluste esimeses finaalis, A-klassi neidude paariskahepaatide sõidus olid vastastest peajagu üle Helen Tinkus ja Merle Hanson Pärnu Kalevist. Teise koha sai SAK Tartu paat ja kolmas oli Viljandi duo.

Meeste üksikaeru kahesel tõestasid Pärnu kalevlased Alvar Räägel ja Jaan Laos taas, et neil pole kodumaal väärilisi vastaseid. Võitajate järel jõudsid finišisse Narva SK Energia ja SAK Tartu värve kaitsvad paadid. Meeste ühestel läks kaksikvõit Narva. Esimesena lipsas üle lõpujoone Eesti A-koondise mees Igor Kuzmin, teine oli Andrei Šilin ja kolmandana jõudis kohale Oleg Vinogradov (SK Pärnu).

Naiste paariskaheste sõidus kuulus esimene koht Sille Vaiksaarele ja Katrin Langile Tartust.

Meie teenekad sõudjad Tatjana Jaanson ja Kalli Meriste (SK Pärnu) teenisid teise auhinna ning kolmandana lõpetasid Viljandi naised Kaia Maasing ja Imbi Sõstra.

Üksikaeru kahepaatide Eesti naiste karika teenisid Tiiu Jüriado ja Inga Härson Tartust, SK Pärnu ekipaaž Rita Maier ja Ingrid Võsu sai teise ning Tuuli Härson ja Maarja Krass (SAK Tartu) teenisid kolmanda auhinna.

A-klassi noormeeste paariskaheste finaalis võidutsesid Deniss Nessõn ja Elar Jaakson (SK Pärnu), neile järgnesid Tartu ja Tallinna paatkonnad. Sama vanade poiste üksikaeru kahepaatide konkurentsis olid esimesena finišis Alo Kuslap (Viljandi SK) ja Rauno Talisoo (SK Pärnu). Järgmised pjedestaalikohad kuulusid Pärnu kalevlastele. Kristjan Tatra ja Fred Oks teenisid teise ning Erko Liier ja Tanel Mäger kolmanda auhinna.

Meeste paariskahestel võtsid kindla võidu pärnakad Silver Sonntak ja Allar Raja. Vladimir Latin ja Oleg Dmitrijev Narvast said teise koha ning Raimo Pull ja Aleksei Lipintsov (SK Pärnu) lõpetasid kolmandana.

A-klassi neidude üheste finaalis Pärnu sportlasi ei startinud. Esimese koha sai Jevgenia Rõndina (Narva Energia), teine oli Kaija Vaiksaar (SAK Tartu) ja kolmas Kaisa Silm (TÜ AK SK).

B-klassi poiste kahepaatide finaali võitsid Ronald Väli ja Heigo Varik Tallinnast. Martin Neerot ja Jürgen Rosen Viljandist said teise koha ning kolmandaks tulid Roman Raaliste ja Nikita Lunin (SK Pärnu). B-klassi neidudest olid parimad Meelika Lehola ja Kristiina Tinkus Pärnu Kalevist, võitjate järel lõpetasid distantsi Mirjam Trallmann ja Karin Neerot Viljandist ning Sandra Absalon ja Viktoria Nessõn sõudeklubist Pärnu.

Rode-Gulova näitas võimu

Naiste ühepaatide finaalis oli kiireim Narva Energia esindaja Kristina Rode-Gulova. Pärnu kalevlanna Kaisa Pajusalu teenis teise autasu ja Sille Vaiksaar Tartust oli kolmas.

Meeste neljasel üksikaerupaadil võidutses Pärnu Kalevi kvartett Jaan Laos, Alvar Räägel, Rauno Talisoo ja Meelis Martin. Teise koha teenis Tartu klubi ja kolmas oli SK Pärnu tiim, kus sõudsid Raivo Väinola, Rait Mänd, Vahur Mäe ja Alari Toome. Eesti karikavõistluste viimse ala, A-klassi noormeeste ühepaatide finaali võitis Kaspar Taimsoo Viljandist, teine oli Siim Lutoškin Pärnu Kalevist ja kolmas auhind läks Mario Lindaule Tallinnast.

Nädalavahetuse teisel sõudjate jõuproovil, Erich Seileri mälestusvõistlustel osales pärnakate kõrval üpris vähe teiste linnade sportlasi.

Meeste ühestel olid kolm paremat Igor Kuzmin, Andrei Šilin ja Oleg Vinogradov. Naistest sai Sille Vaiksaare ees esikoha Kristina Rode-Gulova ja neidudest võidutses Kaisa Pajusalu, kellele järgnesid Merle Hanson ja Kaija Vaiksaar. Poiste esikohasõidus oli kiireim Kaspar Taimsoo, Elar Jaakson sai teise ja Mario Lindau kolmanda koha.

Neidude kahepaatide esikoha teenisid Helen Tinkus ja narvalanna Jevgenia Rõndina, teisks tulid Kaisa Silm ja Signe Mägi ning kolmanda vääriliselt sõudsid Kristiina Tinkus ja Meelika Lehola.

Meeste kahesel alistasid Silvar Sonntak ja Allar Raja veenva ülekaaluga Oleg Dmitrijevi ja Vladimir Latini ning Heigo Tiidemaa ja Aleksei Lipintsovi. Poiste kahepaatide võidusõit lõppes Deniss Nessõni ja Siim Lutoškini võiduga.

Üksikaeru neljaste konkurentsis olid Alvar Räägel, Jaan Laos, Alo Kuslap ja Rauno Talisoo esimesena finišis. Teise auhinna vääriliseks tunnistati Andrus Sabiini, Martin Absoloni, Sten Villmanni ja Artur Maieri sõit ning kolmandale pjedestaaliastmele tõusid Vahur Mäe, Alari Toome, Raivo Väinola ja Rait Mänd.

Peeter Mardna toetab Kaisat

Karikavõistluste lõputseremoonial kirjutasid Kaisa Pajusalu ja teenekas sõudeveteran, palju aastaid alaliitu juhtinud Peeter Mardna alla sponsorlepingule, mille kohaselt toetab Mardna meie tulevikulootust igal aastal 10 000 krooniga.

“Härra Mardna on juba aastataid toetanud oma rahaga noori sõudjaid,” selgitas Reet Palm. “Seekord valis ta välja Kaisa ja minu arvates oli otsus väga õige.”

Täistuuridel käima läinud sõudekalender on üpris tihe. Eesti A-koondise mehed stardivad juba nädalavahetusel Suurbritannias MK esimesel etapil ja juunioridel on ees Družba regatt Ukrainas.

“Kiievi võistlus näitab, kes meie omadest on valmis startima augusti algul juunioride maailmameistrivõistlustel Saksamaal,” ütles treener Palm. “Turismiga me ei tegele, tiitlivõistlustele pääsuks tuleb sportlasel näidata väga head tulemust.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles