Neljapaat tunneb Jaapanis end nii tugevana, kui loota oskas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Loosung tribüünil reedab, et Eesti neljapaadimehed on võitnud Jaapani neidude südamed.
Loosung tribüünil reedab, et Eesti neljapaadimehed on võitnud Jaapani neidude südamed. Foto: parnupostimees.ee

Võitnud Gifu MMil eelsõidu, jätkavad Eesti neljapaadisõudjad Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Leonid Gulov ja Jüri Jaanson tänases poolfinaalis võistlust lootusega kerkida maailmameistriks.

“See pole sõnakõlks, et meie vastastest on kadunud vaid need kaks, kes neljateistkümnest tiimist poolfinaali ei pääsenud,” ütles eessõudja Andrei Jämsä. “Olgu, võtame natuke tagasi Aga Tšehhi, Sloveenia, Poola, Venemaa ja Prantsusmaa tahavad medalit niisama kindlalt kui meie.”

Jämsä edendas arutelu: “Jah, meil on kõik normis. Kõik on nii hästi, nagu kevadel neljasesse istudes lootsime. Kui Jaapanisse jõudes oma põhipaadi tagasi saime, klappis koostöö taas kohe. Tunnen, et palavus mind enam ei sega. Tean, et magan hästi. Aga küllap on sedasi teistelgi.”

Gulovile meeldib, et vastasteks on parimad

“Ma ei oska nii mõelda, et näe, meie oleme favoriidid. Kirjutatakse mis kirjutatakse,” jätkas Jämsä. “Juba suve keskel tundsin, et kogu tiim toimib. Praegu mõtlen rahulikult, et anname oma parima ja siis vaatame, mis sellest tuleb.”

Ajavahega, lisas Jämsä, pole kellelgi probleeme. “Lähen lihtsalt varem magama, koduse üheteistkümne asemel üheksa kandis.”

Gulov, kes esiti neljasest kuuldagi ei tahtnud – ta uskus, et õnn võiks õuele tulla Endreksoni ja tema kahepaadis –, sõnas nüüd: “Tegelikult tunnen end neljases hästi. Mulle meeldib, et neli tugevamat on koos. Mulle meeldib, et mitu maailma tugevaimat sõudjat tuli teistesse neljastesse – see tõstab võidu väärtust. Mulle meeldib teadmine, et kui teeme kõik õigesti, võime võita kõiki tugevaid korraga.”

“Usk poistesse on end õigustanud ja see on hea, et Tanja töö meiega väärtuslikuks on osutunud,” kiitis ühepaadi eksmaailmameister Jüri Jaanson abikaasat. “Igatahes olen saanud väärt kogemuse ja kahe MMil ees oleva sõiduga saan kogemusi lisaks.”

Päris rahul pole Jaanson iial: “Neljane pole mind arendanud, aga sellest räägin hiljem. Praegu tunnen, et neljase sõudja peab järele andma isegi siis, kui tal õigus on. Tähtis on üks: et paat liiguks. Ja paat liigub!”

“Lootsin täpselt seda, mida praegu näen.”

Kas seis on nii hea, et kulla lähedus ajab hirmu nahka?

Jämsä: “Ei aja, sest ei tohi ajada. Teen oma tööd. Tunnen, et olen tugev. Samas olen inimene nagu teisedki, ei ole robot.”

Gulov: “Natuke ajab, sest tean, et nii tihedas konkurentsis ei tohi teha ühtki viga. Meil on natuke õnne vaja. Ja veel mõtlen, et kui ma teen nii, nagu teeb minu ees Tõnu ja nagu teeb tema ees Andrei, on kõik ju korras.”

Jüri Jaanson: “Pole põhjust karta. Vaatan poisse ja nende areng tekitab äratundmisrõõmu. Meenutan, kuidas ise mõne detaili kättesaamisest elurõõmu tundsin, kuidas ise pärast treeningut kangisaali kippusin – just nagu Andrei nüüd. Või naudin seda viha ja kinnisideed, millega Leonid pärast trenni üleshüppeid teeb.”

Tatjana Jaanson: “Oleme ka rasketes olukordades rahulikult käitunud, võtnud parima võimaliku.”

Endrekson: “Kui neljase kokku kutsusin, lootsin täpselt seda, mida praegu näen.”

Gunnar Press, SL/Õhtulehelt Pärnu Postimehele, Gifu, Jaapan

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles