Foto: parnupostimees.ee

Pühapäeval Jaapanis sõudmise maailmameistrivõistlustel paarisaerulisel neljapaadil pronksmedali võitnud pärnakate Andrei Jämsä, Tõnu Endreksoni ja Jüri Jaansoni ning paatkonna treeneri Tatjana Jaansoni lennukile sõitis eile õhtul Tallinna vastu suur buss vanade ja noorte sõudjate ning medalimeeste pereliikmetega.

Pärnus ootasid veidi enne südaööd sõudjaid raekoja ees koju linnapea Ahti Kõo, volikogu esimees Margus Tammekivi, abilinnapea Peeter Orav ja spordisangarite tulekust raadiost kuulnud pärnulased.

Sõudjatele laulis tervituslaulu Ülejõe gümnaasiumi poistekoor, kõlas Eesti hümn, tseremooniat juhtis volikogu esimees ja ühtlasi sõudeklubi Pärnu president Tammekivi. Pärnu linnal oli suve jooksul juba kolmas kord meeldiv võimalus spordisangareid rahaga tänada. Kui purjetamise juunioride maailmameistrit Merili Randmaad premeeriti 50 000, kettaheite MM-hõbedat Gerd Kanterit 40 000 ja tema esimest treenerit Ando Palginõmme 10 000 krooniga, siis sõudjate puhul otsustas linnavalitsus anda sõudeklubile Pärnu 150 000 krooni ning vabad käed selle jagamiseks.

Eesti sõudmise ajaloos on kolm sportlast saanud täiskasvanute MM-võistlustelt medaleid. Reet Palm teenis pronksi 1978. aastal, Raul Arnemann hõbeda 1974., 1975. ja 1977. aastal ning nüüd oma neljanda MM-medali saanud Jüri Jaanson kulla 1990., hõbeda 1995. ja pronksi 1989. aastal. Niisiis on Jaapanis Gifus teenitud MM-pronks Eesti esimene päris oma suure paadi medal.

Pildil on vasakult sõudeliidu president Rein Kilk, Andrei Jämsä, Tatjana ja Jüri Jaanson, Tõnu Endrekson, sõudekoondise peatreener Jaan Tults ja narvalane Leonid Gulov.