Sõudjad võitsid pronksmedali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võitnud paatkonna treener visatakse vette ja nii läks Gifus ka Tatjana Jaansoniga. Soojast veest tulnud, ootas teda neljanda MM-medali teeninud abikaasa Jüri soe suudlus.
Võitnud paatkonna treener visatakse vette ja nii läks Gifus ka Tatjana Jaansoniga. Soojast veest tulnud, ootas teda neljanda MM-medali teeninud abikaasa Jüri soe suudlus. Foto: parnupostimees.ee

Eesti neljapaadisõudjad Andrei Jämsä, Tõnu Endrekson, Leonid Gulov ja Jüri Jaanson lõpetasid Gifu MMi pronksmedalitega ega saanud esimese soojaga aru, kas tegemist oli kordamineku või läbikukkumisega.

“Tegime kõik õigesti. Keskendusime hästi. Algul olime ehk natuke rabedad, aga juba poolel maal näitasime oma parimat sõitu,” arutles Jaanson.

“Lõpujoonel tundsin korraks pettumust, kuid natuke hiljem mõtlesin, et ehk sõidab meie neljapaat edasi. Et ehk teeme talvega palju tööd ja suudame sama satsiga jätkates uuel aastal edukamad olla,” lausus eessõudja Andrei Jämsä.

Sama satsiga jätkamine tähendaks, et edasi sõuab ka kohe 40aastaseks saav Jaanson.

Endrekson: “Kui vastased olid tugevamad, pole vaja kahetseda.”

Eesti nelik läbis 500 m punkti neljandana ning langes siis Poola, Sloveenia, Tšehhi ja Saksamaa taha isegi viiendaks. Kolmandal veerandil tõusti kolmandaks ning ohustati Poolat ja Sloveeniat, kuid need kaks kasvatasid taas vahet.

“Ma ei oska tõesti öelda, kas olen pettunud või ei. Ühest küljest on hea meel, et me siit tühjade kätega ei lahku. Kahju on Vaclav Chalupast, kel midagi kaasa võtta pole,” lausus Jaanson. “Poolel maal tundus mulle korraks, et kõik on kombes, ent teist poolt me täiega panna ei jaksanud.”

“Mis siin kahetseda! Uskusin, et kui teeme oma sõidu, siis võime võita. Tegimegi oma sõidu, aga kui vastased olid tugevamad, pole vaja kahetseda,” ütles Endrekson. “Kui teised mehed soovivad, võime sama meeskonnaga tõesti edasi proovioda. Arenguruumi meil ju jätkub. Ja stardis peame kiiremad olema!”

Jaanson: poisid siin paadis on super!

“Ma tõesti ei oska praegu jätkamise või mittejätkamise kohta vastata,” ütles Jaanson. “Poisid siin paadis on super, nad on mu usku noortesse kasvatanud. Esialgu tahan enne jätkamise otsustamist puhata.”

“Ma ei ütle praegu kõike,” jätkas vanameister. ”Lähen koju, viskan pikali, mõtlen. Niipalju ütlen kohe, et neljapaadi seisukohalt peab Eesti sõudeliit mulle midagi vastama. Neljane on alaliidule nagu harjutuseks, kõik selle probleemid on lahendatavad. Oma seisukohalt pean pereasjad korda saama.

Praegu, kui mina istun paadis ja Tatjana on treener, polnud lapsi kellegi hoolde anda. See asi tuleb lahendada. Nagu tuleb lahendada Tanja ja Pärnu sõudeklubi vahelised palgaküsimused. Vahest ütlen nii, et kui need asjad saab lahendatud, siis ma jätkan.”

Copile tähendas neljase medal kahepaadi omast enamat.

“Finaalis sõuab kuus paaditäit inimesi, mitte kuus paaditäit roboteid. Kõik on natuke närvis,” hindas Eesti eessõudja Jämsa stardi eelõhtul.

Eesti peamiseks vastaseks pakutud Sloveenia vanameistrid Iztok Cop ja Luka Spik võitsid laupäeval paariskahesel.

Veel 500 meetrit enne lõppu näis, et kuld tuleb hõlpsalt, siis spurtisid itaallased.

Cop ja Spik vastasid kohe ja võimsalt, ometi lausus Jüri Jaanson kaldal: “Itaallased tegid meie elu sloveenide jagu kergemaks, aga vastaseid on palju rohkem.”

Cop naeris: “Okei. See on üks kuld, aga kahese medaleid on mul palju. Neljase medal tähendab enamat!”

Treener Tatjana Jaanson lihvis meeste puhkuse aegu paati.

Finaalini jäi paarkümmend tundi, kui neli meest puhkas ja treener Tatjana Jaanson väikese valge käterätikuga paadipõhja kuivatas.

“Filippilt tuleb küsida, miks paat märg on, teoreetiliselt ei tohiks vesi ju paati pääseda,” lausus treener. “Siin on vett kaks kuni neli kilo, need võivad tulemuse otsustada.”

“Imelik on sel hetkel siin kaldal seista,” lausus Tatjana Jaanson, kes omal ajal N. Liidu erinevates paatides suuri tegusid tegi. “Siis oli lihtne. Tegid vea ja parandasid selle. Nüüd kannatan stressi all, ei saa midagi muuta. Imelik, kui ühel hetkel ei sõltu minust enam midagi, kui kõik on meeste kätes.”

Endrekson: tugevad sõuavad iga ilmaga hästi.

Laupäeval vaatas Jüri Jaanson finaale ja kommenteeris: “Meeste ühepaadi võitis Mahe Drysdale, Uus-Meremaa.

Kohe seejärel võitis Uus-Meremaa nii naiste kui ka meeste roolijata kahese ja siis võitis ka naiste paariskahese. Nad võitsid kõik need sõidud tänu vastutuulele. Uusmeremaalased on koduste raskete tingimustega harjunud. Meie oleme ka, kuigi ikkagi on hea, et uusmeremaalased meie finaalis pole.”

Ühepaadis hõbedaga leppinud olümpiavõitja norralane Olaf Tufte hõikas Copile: “See oli surfamine, mitte sõudmine!”

“Olen rahul, et sellise neljapaadi kokku kutsusin. Ei taha spekuleerida, aga tugevad sõuavad iga ilmaga hästi,” ütles Eesti koondise kevadise katsevõistluse võitja Endrekson pärast finaali. “Pühendusime, nautisime tööprotsessi. Õppisime sellest, muutusime profimateks. Jüriga muidugi ragistasime, aga kokku õpetas ta meile väga palju.

Jüri on ise nii palju läbi elanud ja püsib ikka tipus. Sellepärast, et ta mulle pähe istuks, ei pabista ma üldse – olen selleks liiga põhimõttekindel.”

“Loomulikult tahtsime kulda, aga siiski võis tänavune suvi olla sõudmises mu parim aeg,” ütles Gulov. “Igatahes väga huvitav oli.”

Just Gulov, kes noorteklassides neli korda maailmameistriks tuli, oli kevadel, kui Endrekson katsevõistluse võitis ja neljapaadi kokku kutsus, kõige skeptilisem. “Nüüd olen rahul, et ka täiskasvanute seas medal kaela riputati.”

Gunnar Press, SL/Õhtulehelt Pärnu Postimehele, Gifu, Jaapan

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles