Kahe silla jooksul on oodata rekordeid

Enn Hallik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need noormehed, kes 2001. aastal Jaansoni jooksul esiti valu ja lõpetamise järel mõnu tundsid, on sõjaväe ammu unustanud. Nüüd jookseb nende asemel uus vägi.
Need noormehed, kes 2001. aastal Jaansoni jooksul esiti valu ja lõpetamise järel mõnu tundsid, on sõjaväe ammu unustanud. Nüüd jookseb nende asemel uus vägi. Foto: parnupostimees.ee

Tuleval pühapäeval oodatakse Pärnusse Jüri Jaansoni kahe silla jooksule 800 igas eas ja igasuguse ettevalmistusega sportlast, tulijaile pakutakse uudsusi ja tõusnud korraldustaset.

Kuna jooksuraja lõik Niidu ojast Papiniidu sillani on asfaldi all ja loodetavasti tehakse korda ka rajaosa Kesklinna sillast sõudeklubini Pärnu, on 8,7 kilomeetrit pikk rada varasemast kiirem ja eeskätt maailma tippmaratoonarite sekka kuuluv Pavel Loskutov ise võib ohustada oma mullust rajarekordit 25.36,7.

Ilmselt püstitatakse järjest areneval jooksul ka osavõtjate arvu rekord.

“Mullu lõpetas 584 jooksjat, aasta enne 400, veel aasta varem 291,” meenutas jooksu direktor Vahur Mäe. “Nüüd oli juba paar päeva tagasi internetis registreerunuid 150 ja Pärnus West Spordi poes 120, pataljonist lubati saata 110 sõdurit. Aga arvan, et õige tulv alles algab. Loeme normaalseks 600-800 osavõtjat, aga oleme valmis välja jagama ka 1000 numbrit. Tõsi küll, siis tuleb eelarvega probleeme, sest pakume jooksjatele rohkem, kui 25-kroonine osavõtumaks sisaldab.”

Loskutov tuleb jälle

Sellegi jooksu täht on Loskutov, kutsed on saadetud veel Vjatšeslav Košelevile, Maile Mangussonile ja teistele Eesti parimatele. Teada on, et jooksma tuleb ka üks soomlane.

“Meie MM-pronksisest sõudjate nelikust jooksevad kindlasti Jaanson ja selleks ajaks Pariisist puhkusereisilt naasev Tõnu Endrekson,” teadis Mäe. “Andrei Jämsä osavõtt on veel veidi lahtine.”

Sel jooksul on uue raja kõrval palju muudki teistmoodi kui varasematel aastatel. Kõik jooksjad saavad koos numbriga kiibi, mis pannakse jala ümber ja mille kaudu läheb informatsioon otse ajamõõtjate arvutisse. Nii valmib lõpuprotokoll mõni minut pärast finišit.

Valminud on Jaansoni profiiliga medal

“Teine uudis on medalid, mida jagame iga võistlusklassi kolmele esimesele,” rääkis Mäe. “Lasime esimese juubeli, viienda jooksu puhul, teha erikujundusega medali. Edaspidi muudame sellel üksnes aastaarvu, Jaansoni näo ja Pärnu sildade kujutisega medal jääb traditsiooniks.”

Koos numbri ja kiibiga saavad jooksjad veel toidutalongi, mille eest antakse sõdurisuppi ja teed. Lahendatud on ka pesemise küsimus – distantsi lõpetanud jooksjaid ootab Jannseni tänava saun.

“Oma telgiga, kus ennast proovile saab panna, on väljas sõudeergomeetrite maaletoojad,” jätkas Mäe. “Ja koolile, kust kõige suurem protsent õpilasi jooksma tuleb, annavad nad pooleks aastaks tasuta kasutada sõude-ergomeetri Concept2.”

Nagu ikka ulatas seegi kord lastejooksude korraldamisel abistava käe sporditarvete kauplus Petersport.

“Auhinnad ootavad absoluutarvestuse kuut paremat meest ja naist ning iga vanuseklassi võitjat,” lubas Mäe. “Üks vahefiniš on sõudeklubi Pärnu kohal, teine Rautakesko poe juures ja kolmas salastatud. Seal võitmiseks ei pea tingimata esimene olema.”

Registreerumisega palutakse kiirustada

Internetis lõpeb Jüri Jaansoni kahe silla jooksuks registreerimine aadressil www.2silda.ee 25kroonise osavõtumaksu tasumisel 16. septembril kell 14, Pärnu West Spordi poes samal päeval kell 18.

Registreerida saab ka jooksu päeval kell 10-11.30 kohapeal Pärnu Kesklinna silla kõrval, aga siis on osavõtumaks juba 50 krooni ja organisaatorid soovitavad nii endi töö efektiivsuse kui jooksjate huvides kirjapanekut mitte viimasele minutile jätta.

“Kui veel uudiste ning soovitustega jätkata, siis on jooksu start kell 12 seekord mitte silla otsas, vaid Laial tänaval kontserdimaja kõrval,” ütles Mäe. “Kui tuleb rada läbida soovivaid käijaid, saadame nad varem rajale. Loodetavasti vaatab meie jooksu nagu mullugi koos Jüri Tammega rida olümpiatel tegusid teinud kuulsusi.”

Kahe silla jooksu ajal toimub Pärnus veel üks tähelepanu vääriv sündmus. Nimelt allkirjastavad Eesti Olümpiakomitee juhid, mitu ministrit ja Pärnu maavanem, Pärnu linnapea, Pärnu maa ja linna spordijuhid sporti edendada üritava ühiste kavatsuste protokolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles