Pärnu naised särasid veteranide tiitlivõistlustel Šotimaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Kalevi spordikooli sõudetreener Reet Palm (vasakul) ja tartlane Tanel Kliiman alistasid paariskaheste Mix-klassis ülinapilt lõunanaabrite paatkonna.
Pärnu Kalevi spordikooli sõudetreener Reet Palm (vasakul) ja tartlane Tanel Kliiman alistasid paariskaheste Mix-klassis ülinapilt lõunanaabrite paatkonna. Foto: parnupostimees.ee

Sõudeveteranide maailmameistrivõistlustel Šotimaal Glasgow’ külje all teenisid Eesti paatkonnad viis kulda, neist nelja võitmisel osalesid meie naised.

Kolm päeva kestnud tiitlivõistlusel startis kokku 2453 paatkonda 34 riigist ja meistrimedaleid jagati üheksas vanuseklassis. Kõige nooremad sõudjad olid 27aastased, eakaimad sportlased olid siin ilmas elanud juba kaheksa aastakümmet.

“Veteranide MM on viimaste aastatega muutunud üha tõsisemaks jõuprooviks,” rääkis Pärnu Kalevi sõudetreener Reet Palm Pärnu Postimehele. “Võistlejate hulgas võis kohata palju endisi tippsportlasi, kuid eriti vahva mulje jätsid ülienergilised eakad Jaapani daamid, kes hakkasid alles teises nooruses sõudmisega tegelema.”

Võistluste programm oli ülitihe

Pärnu naiste kullaarve avasid Kihnu kooli kehalise kasvatuse õpetaja Ingrid Võsu ja Pärnu sõudeklubi treener Rita Maier, kes edestasid roolijata kaheste sõidus ühe kilomeetri distantsil USA paati ligi viie sekundiga. Kolmandana finišisse jõudnud Inglismaa duett jäi võitjatest maha juba poole minutiga.

Reet Palm sai oma esimese kulla koos tartlase Tanel Kliima-niga Mix-klassi paariskahesel. Ülipõnevas lõpuheitluses suutsid eestlased võita Läti paati vaid 0,6 ja Inglismaad kahe sekundiga.

“See oli eriti karm katsumus, sest juba tunni pärast tuli meil Taneliga istuda kaheksapaati,” meenutas Palm kullaheitlust. “Võit tegi eriti heameelt, sest meie lõunanaabritest rivaalid olid eelmisel päeval võitnud noorimate veteranide kulla.”

Kaheksapaatide sõidu kuldmedaliga lõpetanud Eesti tiimis esindasid Pärnut Võsu, Maier ja Palm.

Saksamaa paat kaotas võitjatele 3,5 sekundit ja kolmandana lõpetanud Inglismaa jõudis lõpujoonele seitse sekundit hiljem.

“Saime stardist hästi minema ja kontrollisime sõitu lõpuni,” märkis Palm.

Kõige ülekaalukama võidu said eestlannad roolijata neljasel.

Selleks ajaks, kui Võsu, Maier, Palm ja lätlastelt laenatud Vita Antone selja sirgu lasid ja aerud veest välja tõstsid, oli sakslannadel veel mõne paadipikkuse jagu pingutada, et Inglismaa ees teiseks tulla.

Veteranid harjutavad usinasti

Viienda meistritiitli tõid Eestisse Tartu neljapaadimehed.

Pärnu teenekad veteranid Juhan Paalo ja Toivo Zoova pidid seekord leppima oma vanuseklassi roolijata kaheste sõidus kolmanda kohaga.

Küsimusele, kui kõrge on veteranide tiitlivõistluste sportlik tase, kostis kahe aastaga viis kulda koju toonud Reet Palm: “Nii ja naa. Nägin MMil oma lõbuks harrastajaid, kuid väga paljud sõudjad teevad medalivõidu nimel trenni rohkem kui noored.”

Järgmisel aastal toimub veteranide MM Ameerika Ühendriikides, kuhu eestlased tõenäoliselt ei lähe.

“Šotimaale võtsime oma paadid kaasa, vaid kaheksase rentisime kohapeal, kuid USAsse ei suudaks me oma varustust transportida,” selgitas Palm. “Võistlusele suure lombi taha jääb meil rahapuudusel sõitmata, kuid ilmselt stardime samal ajal alternatiivsel regatil Prantsusmaal.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles