Loskutov võitis Jaansoni jooksu neljandat korda

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljakordne kahe silla jooksu võitja Pavel Loskutov (vasakul) kiitis Jüri Jaansonile Pärnu jõe paremkaldale tehtud uut rajaosa.
Neljakordne kahe silla jooksu võitja Pavel Loskutov (vasakul) kiitis Jüri Jaansonile Pärnu jõe paremkaldale tehtud uut rajaosa. Foto: parnupostimees.ee

8,7kilomeetrise viienda Pärnu kahe silla jooksu võitis kindlalt Eesti pikamaajooksu valitseja Pavel Loskutov, tehes uueks rajarekordiks 26 minutit ja 11 sekundit.

Teisena lõpetanud Tiidrek Nurme kaotas võitjale minuti ja 16 sekundiga, kolmas oli Kaupo Tiislär, kes jäi hõbedasest poodiumikohast kuue sekundi kaugusele.

Naistest lõpetas parimana Jekaterina Patjuk ajaga 31.18, mis andis üldarvestuses 26. koha. Naiste teine koht (kokkuvõttes 63.) kuulus Marge Nõmmele ja kolmas Liia Toomile (111.).

Loskutov läks teistel eest pärast esimest kilomeetrit, kasvatades poolel distantsil Papiniidu silla juures edumaa lähimate jälitajate ees juba kolmesajale meetrile.

Maratonimees testis vormi

“Raskeid momente rajal ei olnud. Kui starti tulin, siis ma ei uskunud, et tuleb nii kerge jooks,” ütles uue rajarekordi jooksnud Valgamaa mees Loskutov.

Novembri alguses Lõuna-Koreas toimuvaks Souli maratoniks valmistuv Eesti pikamaajooksude kuningas ütles, et hea sõbra Jüri Jaansoni jooksul on hea võimalus testida oma vormi.

“Igal nädalavahetusel pole vaja joosta poolmaratoni. Üheksa-kümme kilomeetrit on paras, et vaadata, mis foonil sa edasi lähed,” seletas Loskutov.

Kahel korral Koreas võidukas olnud jooksumees loodab, et kahe silla jooksu võitmine on hea enne tänavugi. “Alati kui ma olen Pärnus võitnud, on mul Soulis hästi läinud,” märkis ta.

Heitlus teisele kohale sai lahenduse umbes poolteist kilomeetrit enne lõpujoont, kui Tiidrek Nurme tegi Kaupo Tiisläriga sisse mõnekümnemeetrise vahe, mis püsis finišini.

Jooksu esimesel poolel Nurme ja Tiisläriga tempot hoidnud Aleksei Saveljev pudenes medalikonkurentsist neljandal kilomeetril.

Nurme ei tahtnud riskida

“Teadsin, et Loskutov on tugevam, ja läksin jooksma teise koha peale. Ta oleks mu võib-olla läbi kärsatanud, kui proovinuks järele minna,” seletas Nurme. “Ma ei tahtnud riskida ja tegin oma tempot. Läks nii, nagu läks, ja ma olen rahul.”

Nurme sõnade järgi oli tal rajal raske moment, kui ta omi mõtteid mõteldes arvas, et jõudis seitsmendale kilomeetrile, kuid tegelikult oli joostud kilomeeter vähem. “See oli psühholoogiliselt natuke keeruline moment, aga muidu raskusi ei olnud. Rada oli mõnus, vahelduv ja kiire. Kutsub alati tagasi,” seletas ta.

Naiste arvestuses teise koha saanud parim pärnakas Marge Nõmm tunnistas, et Patjukile ta vastu ei saanud, kuid enda jooks õnnestus hästi. “Ilm oli hea ja mõnus oli joosta. Läksin omas tempos ja tunne oli suurepärane,” rõõmustas ta. “Jüri Jaanson kutsus tuule käes oma selja taha jooksma.”

Mullu 29. kohaga lõpetanud sõudekuulsus Jüri Jaanson oli sel aastal finišis 33 minuti ja 36 sekundiga, mis andis 49. koha. “Oli hea tugev jooks, lõpus tundsin, et lihased hakkavad venima,” tunnistas vanameister. “Olen rahul päeva ja ilmaga ning sellega, et suutsin raja läbi joosta. Koht ei olegi oluline.”

Koos Jaansoniga paar nädalat tagasi Jaapanis Gifus paarisaerulisel neljapaadil sõudmise MMi pronksise autasu pälvinud Tõnu Endreksoni arvates jooksis paadikaaslane ootamatult nobedalt. “Jüri pani kõvasti. Ta ütles, et pidi tõbine olema, aga tegi trenni kui väle põder,” naeris Endrekson, kes jõudis ise finišisse 156. ajaga.

“Pidime sõudjatega rahulikult tulema, aga lõpuks tuli endalgi Olegiga (Vinogradov – toim) väike võistlusmoment sisse ja pidi kiirendama,” muljetas sõudekuulsus. “Mina endale aega ja kohta eesmärgiks ei seadnud, tulin lihtsalt jooksu nautima. Tulin, et mõnu tunda, ja tunnen ka.”

Sõudjate omavahelises arveteklaarimises oli parim paariskahesel koondisesse kuuluv Allar Raja, kes oli üldarvestuses 21.

Rahvas on jooksuraja omaks võtnud

Kokku osales Jüri Jaansoni nime kandval Pärnu kahe silla jooksul sel aastal 704 inimest.

Jooksu ühe organisaatori Matti Killingu arvates on tore, et rahvas on jooksuraja omaks võtnud.

“Kuulsin jooksu kohta ainult kiidusõnu. Paremkaldal Niidu aasale rajatud lõik hakkab juba kitsaks jääma, kui jooksjad, jalgratturid ja rullidega sõitjad kokku juhtuvad,” arvas Killing. “Loodan, et linnavõim kiirendab raja ehitamist ka vasakkaldale, mis on praegu veel suhteliselt halvas seisukorras.”

Loskutov on võitnud viiest Pärnu kahe silla jooksust neli. Vaid korra, kui ta ei osalenud, võttis võidu Vjatšeslav Košelev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles