Rita Maier: Räämal on sõutud pool sajandit

Enn Hallik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kas vastab tõele, et Pärnu jõe paremkaldal on pool sajandit sõutud?

Nii see on. 1949. aastal moodustati Pärnu jahtklubis Spartaki sõudesektsioon, aga juba järgmisel aastal anti jahtklubi Kalevile ja Spartaki sõudjate ette seati karmid üüritingimused. Sõudjad kolisid Räämale, esialgu mõrrakuuri, aga 1959. aastal valmis nende esimene oma kätega ehitatud elling.

Tõmbetuultes olete vist hiljemgi olnud?

Jah, 1959. aastal Spartak likvideeriti ja seltsi varad anti Kalevile. Kooselu kalevlastega spartaklastele ei istunud ja nad hakkasid otsima võimalusi oma sõudebaasi ehitamiseks. Praegused hooned valmisid 1962. aastal Dünamo lipu all. 1991. aastast kannab klubi ja baas sõudeklubi Pärnu nime.

Kes on olnud majavaimud?

Muidugi Mihkel Leppik, kes alustas juba 1949. aastal jahtklubis, vedas meie esimese ellingu ja ka praeguse baasi ehitamist. Rääkimata tema väga edukast treeneritööst. Kaua oli üks meie baasi hingi treener Evi Lepik. 30 viimast aastat on klubielu vedanud ja kõigil töödel, olgu see siis sisebasseini ehitamine või muu, käed külge löönud Arvo Loorits.

Kuidas klubil praegu läheb?

Klubi areng on takerdunud omandivaidlustesse. Sportliku poole pealt on seis aga väga hea, sai ju Jüri Jaanson Ateena olümpial hõbeda, Jaanson, Tõnu Endrekson ja Andrei Jämsä tänavu paarisaeruneljasel Jaapanis MMil pronksi, medaleid on toonud ja ilusaid sõite on teinud meie klubi U23 ja noorteklassi sõudjad.

Mis te arvate, kui palju rahvast on selle poole sajandi jooksul teie klubis sõudespordiga tegelenud?

Kadunud Hugo-Herbert Artma olevat teinud mingi arvutuse, aga me ei tea seda numbrit. Kindlasti on see tuhandetes.

Kuidas juubelit tähistate?

Möödunud aegade meenutamiseks kutsume kõiki endisi treenereid ja sportlasi 10. detsembril kell 19 Tervise Paradiisi juubeli- ja aastalõpupeole. Osalemine maksab 100 krooni, registreerida tuleks hiljemalt 1. detsembriks kas klubis või Margit Pärnpuu telefonil 5690 5061.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles